Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И през новата учебна година двама български студенти ще учат със стипендия в Албания

Снимка: архив

Правителството на Албания отпуска две стипендии за учебната 2021-22 година, предназначени за български студенти от албански произход. С тяхна помощ младежите ще могат да покрият своята такса за обучение изучаване на албански през първата година, както и разходите си за храна и настаняване.

Освен да имат албански корени, кандидатите за стипендията трябва да отговарят на още няколко критерия – да имат успех най-малко „добър 4“от средното си образование в България, да не са завършили висше образование и да са студенти по някоя от дисциплините, определени в споразумението за сътрудничество в образованието. Сред тях са психология, икономика и бизнес, социология, право, политология, география, история, археология, литература, изкуство, езици, медии и комуникации.

За да се възползват от стипендиите, студентите трябва да бъдат приети от акредитирано албанско висше учебно заведение и да имат работен план за периода, в който ще се обучават в Албания.

Всички документи (автобиография, копие на паспорт, удостоверение, че са студенти, диплома за завършено образование и мотивационно писмо), трябва да бъдат легализирани и преведени на албански от лицензиран преводач.

Н.Пр. Доника Ходжа

„Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието“ – каза преди време в интервю за Радио България посланикът на Албания у нас Н.Пр. Доника Ходжа. По думите ѝ, по-активният младежки обмен е предпоставка за високо качество на отношенията между страните ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05