Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И през новата учебна година двама български студенти ще учат със стипендия в Албания

Снимка: архив

Правителството на Албания отпуска две стипендии за учебната 2021-22 година, предназначени за български студенти от албански произход. С тяхна помощ младежите ще могат да покрият своята такса за обучение изучаване на албански през първата година, както и разходите си за храна и настаняване.

Освен да имат албански корени, кандидатите за стипендията трябва да отговарят на още няколко критерия – да имат успех най-малко „добър 4“от средното си образование в България, да не са завършили висше образование и да са студенти по някоя от дисциплините, определени в споразумението за сътрудничество в образованието. Сред тях са психология, икономика и бизнес, социология, право, политология, география, история, археология, литература, изкуство, езици, медии и комуникации.

За да се възползват от стипендиите, студентите трябва да бъдат приети от акредитирано албанско висше учебно заведение и да имат работен план за периода, в който ще се обучават в Албания.

Всички документи (автобиография, копие на паспорт, удостоверение, че са студенти, диплома за завършено образование и мотивационно писмо), трябва да бъдат легализирани и преведени на албански от лицензиран преводач.

Н.Пр. Доника Ходжа

„Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието“ – каза преди време в интервю за Радио България посланикът на Албания у нас Н.Пр. Доника Ходжа. По думите ѝ, по-активният младежки обмен е предпоставка за високо качество на отношенията между страните ни.

Още от категорията

Отново пожар в Южна централна България

Над Водната кула в Карлово избухна пожар, който е обхванал иглолистна гора съобщи БНТ. Екипи на пожарната вече са на мястото, както и служители на Горското стопанство. По думите на директора на горското стопанство в Карлово Златю Кличев теренът е..

публикувано на 26.09.21 в 16:39

Очаква се захлаждане

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В сутрешните часове на отделни места видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат предимно между 10° и 15°. Утре ще е предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличи и привечер в..

публикувано на 26.09.21 в 13:55

Заседналият в Черно море кораб застрашава екосистемата

Вече седми ден корабът "Вера Су", с целия си товар на борда, остава заседнал до скалите на Камен бряг. При проверката на мястото, което се намира в защитената зона „Яйлата“, служители на Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от..

публикувано на 26.09.21 в 11:26