Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преди 40 години в Космоса е изстрелян първият български изкуствен спътник

Снимка: архив

На 7 август 1981г. в 13:35часа, от космодрума „Пласецк” в Русия, е изстрелян първият български изкуствен спътник "Интеркосмос България - 1300". Известен е още като "Интеркосмос 22“, а извеждането му в орбита е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

Спътникът е родно производство, по разработка на Института за космически изследвания и технологии към БАН, на базата на платформата за сателити „Метеор“, и тежи 1500 кг. Изстрелян е в почти полярна орбита с височина около 900 km, с комплекс от 11 български научни уреда за измерване на плазмата и за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, както и лазерен отражател за геодезични измервания.

Две години по-рано страната ни има друг голям космически пробив – на борда на космическия кораб “Союз 33”, на 10 април 1979 г.,излита първият български космонавт Георги Иванов. Заедно с руснака Николай Рукавишников, той прекарва в околоземната орбита четиридесет и седем часа и една минута. България е шестата държава в света със свой космонавт в открития Космос и третата, създала космически храни. Повече за българските космически постижения  прочетете в материала от колекцията на Радио БългарияАлександър Александров: За да имаме трети космонавт, ни трябва силна икономика“

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Св. Петка Българска почитаме на 14 октомври

Параскева Епиватска, известна у нас като Петка Българска, е сред най-тачените светици от православните в България. Преподобната Параскева е живяла в   Х – Х I век и след кончината на родителите ѝ, които били българи, тя последвала примера на..

публикувано на 14.10.21 в 06:35

Митичният образ на елена – в легенди, вярвания и песни

Еленът, едно от най-красивите планински животни у нас, се радва на особена почит във фолклора ни. Когато Господ има да каже нещо на хората, той праща свой ангел или някого от светците, като го преобразява в елен. В народните песни и легенди,..

публикувано на 10.10.21 в 08:00

Останките от град Хераклея Синтика ни връщат в епохата на античността

Всяка година на 9 октомври отбелязваме Деня на античната култура. Става дума за безспорното влияние на Древна Гърция и Рим, които от 1000 г. пр. Хр. до VI-VII век сл. Хр. са определяли цялостното развитие на Стария континент, в т.ч. и на..

публикувано на 09.10.21 в 08:00