Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Има такъв народ“ поиска подкрепа за правителството на Пламен Николов

Филип Станев, зам.-председател на "Има такъв народ"
Снимка: БГНЕС

В парламента бяха представени приоритетите на проекто кабинета, предложен от кандидат премиера Пламен Николов. Депутатът Филип Станев, зам.-председател на партия „Има такъв народ“ заяви, че те са били обсъждани в експертните консултации с представителите на три от парламентарно представените партии- „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „БСП за България“. Политическите сили са установили сходства в своите виждания по теми като социална политика, здравеопазване, реформа в правосъдието, развитие на икономиката, управлението на финансите и земеделието.

Сред общите цели са премахване на специализираните съдилищата, електронно правосъдие, данъчни стимули, намаляване на бюджетния дефицит, програмно бюджетиране, данъчни стимули за инвестиции и производство. Може да се очаква консолидиране на мненията по теми като освобождаване от корпоративния данък, обратно начисляване на ДДС в сектора биопроизводство, фискална децентрализация, отмяна на облагането на  лихвите по депозити."Неведнъж сме излагали пред вас, както и пред българските граждани - пред суверена, че политическа партия ИТН е последователен проект, който цели "изчегъртване" на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай, че считате тези теми за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет", изтъкна Станев от парламентарната трибуна.

Кандидатът за премиер на първата политическа сила в Народното събрание Пламен Николов обяви на 3 август имената на номинираните за министри в проектокабинета. За министър на вътрешните работи е предложен Петър Илиев, чието име се завъртя в публичното пространство като кандидатура за премиер от партията на Слави Трифонов, но по-късно официално бе обявена кандидатурата на Николай Василев, която след това бе оттеглена. Сред другите кандидатури са - за министър на здравеопазването - Силви Кирилов, оглавявал няколко от най-големите болници в България; на външните работи - дипломатът Ради Найденов,служебен министър на външните работи през 2017 г. в кабинета на Огнян Герджиков; на финансите - Пламен Данаилов, с опит на висши управленски длъжности в големи международни компании; на енергетиката - Александър Николов,в момента служебен зам.-министър на енергетиката; на отбраната - Теодора Генчовска, преминала през всички нива в министерството на отбраната до началник на отдел "НАТО и ЕС".


Преди да представи своя бъдещ кабинет Пламен Николов обяви, че има пет приоритета: Планът за възстановяване и развитие;  преизчисляване на пенсиите; правосъдна реформа; подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус;  мажоритарен вот.

По думите му,"Има такъв народ'' ще върне на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство, като е възможно това да стане преди крайния срок, който изтича в петък.Още от категорията

Радан Кънев

Партиите на протеста търсят предизборно обединение с новия политически проект

“Общото явяване на изборите на “Демократична България” и на новата формация „Продължаваме промяната“ е огромна възможност реформаторските сили за първи път от 1997 г. да спечелят избори и да получат първия мандат за съставяне на правителство”, заяви пред..

публикувано на 19.09.21 в 14:13
Асен Василев и Кирил Петков

Петков и Василев със собствени листи на изборите, ще управляват в коалиция на почтените

Формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" ще се яви със собствени листи и в коалиция на изборите, съобщиха самите те при представянето на политическия си проект. Те ще преговарят също така за голяма..

публикувано на 19.09.21 в 12:22

Новият политически проект “Петков-Василев” събира 9,1% одобрение

Политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев събира 9,1% подкрепа от гласуващите, показва социологическо проучване на “Тренд” по поръчка на вестник "24 часа". Бившата управляваща партия ГЕРБ с голяма преднина заема първото..

публикувано на 19.09.21 в 09:59