Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят в Ахтопол получи каменна тесличка на 7 хиляди години, открита в морето

Снимка: БГНЕС

Нов, изключително интересен експонат вече е притежание на Музея на котвата в Ахтопол. Това е енеолитна каменна тесличка, открита в Ахтополския залив. Ценната археологическа находка е намерена от водолаза Мирослав Димитров, който дарил предмета на музея.

„Тесличката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или от приблизително началото на петото хилядолетие пр. Хр.. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии", съобщи Атанас Орачев, уредник в Музея в Ахтопол. Той припомни, че през 1983 година по време на подводната археологическа експедиция "Космос" в Ахтополската акватория също е открита енеолитна каменна тесличка.

Постъпилият сега в сбирката артефакт отново потвърждава тезата, че Ахтопол е едно от най-ранните селища по Странджанското ни Черноморие. "Когато местните хора видяха, че музеят е построен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители", добавя Орачев.


Още от категорията

Проф. Николай Овчаров

Сребърен пръстен-убиец е една от ценните находки на Мисионис

Повече от 150 години е просъществувал късноантичният град Мисионис край Търговище, един от шестте големи археологически обекта в страната ни. Основание за твърдението на историците са множеството находки от различни периоди и с различна историческа и..

публикувано на 17.10.21 в 11:05

Българските летци честват професионалния си празник на 16 октомври

Изключително бойно постижение на български летци дава повод 16 октомври да бъде обявен за Ден на авиацията и на Българските военновъздушни сили. На този ден през 1912 г, няколко дни след избухването на Балканската война, пилотът Радул Милков, командир на..

публикувано на 16.10.21 в 10:05

Балшанската „Св. Параскева“ засиява след сто години чрез майсторските ръце на руска художничка

Елена Адамова е художник от Санкт Петербург, за която зографството е същността на духовния ѝ път.  В България я довежда любовта към българин, станал неин съпруг преди 41 години. Започва да рисува икони в началото на 80-те, първоначално за приятели, а..

публикувано на 14.10.21 в 09:10