Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Ахтопол получи каменна тесличка на 7 хиляди години, открита в морето

Снимка: БГНЕС

Нов, изключително интересен експонат вече е притежание на Музея на котвата в Ахтопол. Това е енеолитна каменна тесличка, открита в Ахтополския залив. Ценната археологическа находка е намерена от водолаза Мирослав Димитров, който дарил предмета на музея.

„Тесличката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или от приблизително началото на петото хилядолетие пр. Хр.. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии", съобщи Атанас Орачев, уредник в Музея в Ахтопол. Той припомни, че през 1983 година по време на подводната археологическа експедиция "Космос" в Ахтополската акватория също е открита енеолитна каменна тесличка.

Постъпилият сега в сбирката артефакт отново потвърждава тезата, че Ахтопол е едно от най-ранните селища по Странджанското ни Черноморие. "Когато местните хора видяха, че музеят е построен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители", добавя Орачев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49