Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централните софийски хали – между историята и неизвестното бъдеще

Централни софийски хали
Снимка: Ани Петрова

Първият съвременен покрит пазар за месни, млечни продукти, птици, риба и зеленчуци – Централните софийски хали, е дело на родения близо до град Битоля архитект Наум Торбов. Негов е и проектът на Сградата на Софийското казино, намирало се на мястото на Софийската градска художествена галерия, но разрушено от бомбардировките над София по време на Втората световна война. От откриването си през 1911 г. до средата на 40-те години на XX век в Халите се разполагат и работят близо 170 дюкяна и щандове на дребни търговци. Фасадата на сградата, разположена в сърцето на столичния град, на ъгъла между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“, привлича вниманието заради архитектурните прилики с разположената на отсрещната страна на улицата Централна минерална баня, в част от която днес се помещава Регионалният исторически музей – София. Именно заради своята забележителна архитектура Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 г.

Сградата – символ на столицата и до днес е запазила предназначението, с което е построена, дори след продажбата ѝ на частна компания в началото на 21 век. Близо 20 години по-късно обаче, бъдещето ѝ е под заплаха. Причината – компанията собственик е продала имота на германска търговска верига, която планира да открие свой супермаркет в него. За намеренията се разбира случайно, след като купувачите обличат намеренията си в проект, който внасят за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Казусът бе разгласен от независимия общински съветник Борис Бонев, представител на гражданската неправителствена организация „Спаси София“. От сдружението организираха жива верига пред сградата, с искане проектът за преустройството ѝ да бъде публикуван и подложен на обществено обсъждане.

Снимка: БГНЕС

След проведена среща на Борис Бонев с министъра на културата Велислав Минеков, стана ясно, че министерството няма правомощия да се намеси, тъй като Халите са частна собственост. Това обаче не отменя факта, че тази сграда е паметник на културата от национално значение – обясни в интервю за Радио България Бонев:

„Когато дадена сграда е категоризирана с подобен статут за защита, това означава, че нейният собственик, дори да е частен, не може да прави каквото му скимне. Трябва да се съобразява както с препоръките на експертите, така и с общественото мнение. Казвайки, че една сграда е паметник на културата от национално значение, означава, че тя вече принадлежи, макар и не по нотариален акт на цялото общество. В този смисъл, то има право да участва в процеса и да се интересува за нейното бъдеще.“

Борис Бонев           Снимка: БГНЕС

Препродажбата няма как да бъде спряна, тъй като формално е законна, но възможностите за запазването на Халите с автентичния им вид и предназначение не са изчерпани. От една страна проектът за реконструкция може да бъде променен, но ако това не се случи, трябва да се предприемат адекватни действия – категорични са защитниците на архитектурната забележителност:

„Столичната община и държавата трябва да положат усилия за изкупуване на собствеността на тази сграда – настоява Борис Бонев. – Ако проектът на търговската верига не се реализира заради неспазване на предписанията за запазване на вътрешната и външната архитектура, тогава, за да може сградата отново да се превърне в център на търговията, е логично държавата и общината да се намесят. Все пак неслучайно на входа ѝ стои гербът на София, а не герб на търговската верига или собственика“ – припомня столичният общински съветник.

Снимка: БГНЕС

Не е изключена и трета възможност – разговор между настоящите собственици, общината, държавата и представители на търговската верига, на който да се постигне споразумение за разработване на нов бизнес план за бъдещето ѝ. Той отново може да включва продажбата ѝ на търговската верига, но под условие да не се превръща в супермаркет, а да продължи да се наема от малки търговци, които да продават своите стоки там.

Ще надделее ли общественият над частния интерес и как ще продължи животът на един от символите на града, предстои да разберем.

Снимки: Ани Петрова, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00