Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските спортисти си тръгнаха от Токио с шест медала

В основата на изключителния успех стоят храбри момичета

Снимка: архив

Невероятните български момичета, които храбро проведоха своите битки и завоюваха олимпийски медали, изнесоха открит урок пред нацията ни. Не е важно, че участието ти сред световния елит е сведено до символична бройка, не е важно, че зад гърба ти не стои щедър и тактически пригоден държавен организъм. Българските шампионки, които развяха националния ни флаг, достигнаха до почетната стълбичка заради самочувствие, основано на личностни достойнства, заради упоритост да отстоят себе си на неостойностена досега цена, заради убеденост, че имат качествата да бъдат най-добри в света.

Преди по-малко от месец страната ни изпрати за олимпийските игри в Токио най-малобройната си делегация от „Мелбърн 1956“ – едва от 42-ма спортисти, а най-смелите очаквания се простираха до няколко медала с не тъй благороден нюанс. Първата голяма изненада поднесе Антоанета Костадинова, която с точно око и нетрепваща ръка извоюва сребърен медал в дисциплината 10 метра въздушен пистолет в турнира по спортна стрелба. Състезателката остана на крачка от втори медал, класирайки се четвърта във финала на 25 метра спортен пистолет.

Антоанета Костадинова
„Радвам се, че днес беше денят, в който Господ каза: „Ок, има един и за теб“, заяви Антоанета Костадинова след извоювания медал.

Тайбе Юсеин се окичи с олимпийски бронз и стана четвъртата българска състезателка с отличие на подобен най-висок форум в борбата. В категорията до 62 кг тя се наложи по безапелационен начин само за 56 секунди с технически туш над Любов Овчарова от Руския олимпийски комитет.

Тайбе Юсеин
„Много съм щастлива, още не мога да осъзная какво постигнах. За Париж не знам – има време“, каза след победата Тайбе Юсеин.

Последва я в успеха Евелина Николова, която отново в борбата и отново с туш над руска състезателка взе втори бронзов медал за страната ни в Токио.

Евелина Николова
„Предварително със старши треньора бяхме подготвили тактиката за схватката и всичко протече по плана ни“, разказа дебютантката на олимпийски игри в категория до 57 кг за надмощието си над Валерия Коблова.

Исторически може да се нарече златният медал на Ивет Горанова в каратето, не само защото нейният спорт за първи път беше включен в олимпийската програма. Ивет стана и спортистът, който спечели 24-каратово отличие след триумфа на Румяна Нейкова в гребането в „Пекин 2008“.

Ивет Горанова
„Много лишения, много труд, много емоции преживях. Постоянно се опитвах да бъда на върха и да не обръщам внимание на отрицателните енергии”, заяви Ивет Горанова след победата над Анжелика Терлюга от Украйна.

Предчувстван и заслужен по категоричен начин шампионски медал извоюва и боксьорката Стойка Кръстева. В категорията си до 51 кг тя победи с пълно съдийско единодушие туркинята Бусе Чакъроглу.

Стойка Кръстева
„Първите мисли, които ми минаха, бяха: „Ето, все пак малка България успя!“ Надявам се това да бъде пример за всички млади спортисти да продължат да се трудят, докато осъществят мечтите си”, каза спортистката, която се беше отказала от спорта, но през 2018 г. се завърна на ринга, за да подчини олимпийската си мечта.

В последния ден от олимпиадата ансамбълът по художествена гимнастика сложи златен финал на българското участие в Токио. С прецизна, но и сърцата игра Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова стъпиха на почетната стълбичка в японската столица и изслушаха българския химн. Нашите момичета играха без конкуренция и спечелиха най-ценното отличие, което досега ни липсваше в този спорт.


„Трудно ни е да мислим, камо ли да говорим. Сбъдната мечта!“, бяха няколкото думи, които отрони капитанът на отбора Симона Дянкова. А тяхната треньорка Весела Димитрова каза: „Вярвахме, мечтахме, искахме да бъдем първите златни медалисти за България в историята на нашия спорт.“

България си тръгва от олимпиадата с шест медала три от които с най-благороден цвят, заставайки на 30-о място сред всички нации по света. И с гордо вдигната глава от постиженията на още много спортисти – Йосиф Миладинов, станал първия български плувец, достигнал до финал, петите класирани – Боряна Калейн в художествената гимнастика, Божидар Андреев във вдигането на тежести и Георги Вангелов в борбата, Полина Трифонова, която върна българското присъствие в тениса на маса, ветераните в олимпийските битки Мария Гроздева – стрелба и Ивет Лалова – лека атлетика.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БОК, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03