Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калофер отбелязват Празника на дантелата

Снимка: БГНЕС

През почивните дни подбалканският град Калофер пак е домакин на традиционния празник на дантелата. В програмата на творческия център в читалището има множество демонстрации, видеоуроци, концерти и изложби, както и разнообразни културно-музикални изяви. Предвиден е и базар на совалкова дантела, една от  културно - историческите емблеми на града. На сайта, създаден по проекта „Бъдеще за Творчески център на Калоферската дантела“, може да бъде проследен богатият архив, събран от екипа на читалището, който работи и по съставянето на луксозен каталог с 50 знакови модела на калоферска дантела, с подробно историческо проучване за тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05