Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При нова Covid вълна плановите операции не трябва да спират

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Мерките, които следва да се предприемат във връзка с очакваното увеличение на заболеваемостта от Covid -19 в страната, бяха обсъдени на среща между министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците - частни, държавни и университетски. Министърът изтъкна категоричното си мнение, че при нова вълна на коронавирус плановите операции не трябва да спират. Той също каза, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага създаването на пакет за диагностика и лечение на пациенти с Covid-19 в амбулаторни условия.

214 млн. лева не достигат за борбата с коронавируса

От доклад на министър Стойчо Кацаров става ясно, че още 214 млн. лв. са необходими на Министерството на здравеопазването за справяне с четвъртата вълна на Covid-19. Документът беше представен пред Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев на 16 август. Според разчетите 46 млн. лв. са необходими, само за да бъдат платени поръчаните през април 1,5 млн. дози ваксини. Нужни са също така 114 млн. лв. за изплащането на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал и на премии за работещите на първа линия в борбата срещу коронавируса. Други 19 млн. лв. трябват за поставянето на ваксини от общопрактикуващите лекари. Според изводите от доклада актуализацията на бюджета е наложителна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07