Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо 50% повече чуждестранни посетители в музеите на Велико Търново това лято

Снимка: Венета Николова

С 47,31% са се увеличили през месец юли чуждестранните посетители в обектите и експозициите на Регионален исторически музей на Велико Търново, съобщиха от общината.

Това лято най-многобройни сред чужденците в старопрестолния град са гостите от Франция, Русия, Германия и Полша. Въпреки кризата с коронавирус, заведенията и хотелите не могат да се оплачат от липса на клиентела. Близо 20 хиляди туристи са посетили средновековната крепост „Царевец“, увенчана от Патриаршията, от тях 6 хиляди са били чужденци, твърдят от общината.

Туристите не пропускат да се разходят по живописната улица „Гурко“  със зрелищната гледка към река Янтра. Оживление цари и на Самоводската чаршия с многобройните занаятчийски работилници, където майстори демонстрират на живо предавани през поколения старинни занаяти.

Средновековната църква „Св. 40 мъченици“, построена и изографисана в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г., е сред най-посещаваните обекти.

В разгара на лятото културният живот във Велико Търново ври и кипи – изложби, концерти, премиери и всякакви прояви на открито привличат ентусиазирана публика.

В момента градът е домакин на Международния фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021 с участието на актьори от Естония, Русия и България. Те представят своите сценични творби на сцената на “Арт лято” в парк “Асеневци“. Веселин Василев, основател на фестивала коментира пред програма „Христо Ботев“ на БНР :

“Малките зрители на нашия фестивал се радват на прекрасни куклени представления, които представяме всеки уикенд от началото на юни до края на месец август. Това са представления, подбрани от репертоара на много държавни куклени театри, на независими театрални трупи, както и чуждестранни театри. Това е една пъстра палитра от различни заглавия.“


Най-зрелищната атракция в старопрестолния град е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, създаден още през 1985 г. от българско-чехословашки екип. На 21 и 28 август емблематичното шоу ще може да се наблюдава безплатно от площад „Цар Асен“.

Съставил: Венета Николова
Снимки: Венета Николова, Ани Петрова

БНР подкасти:

Още от категорията

В зимните ни курорти очакват добър туристически сезон

Над 10 процента е ръстът на резервациите и записванията за зимния сезон в един от най-красивите ни зимни курорти Пампорово, съобщи БТА. Повечето от хотелите там отварят от началото на декември, като началото на ски сезона ще зависи от..

публикувано на 25.11.22 в 11:36
Боровец

Банско и Боровец предлагат най-ниските цени за зимния сезон в Европа

България официално е най-евтиното място за каране на ски в Европа, според последното проучване на Post Office Travel Money, цитирано от британския вестник Daily Mail.  Боровец и Банско са двата най-добри курорта, посочва изданието:..

публикувано на 23.11.22 в 11:17

Влакът София-Истанбул в класация на Lonely Planet за 2023 г.

Lonely Planet, световен лидер в издаването на пътеводители, изготви списък на най-добрите пътувания, които можем да предприемем през 2023 г. Изданието е изброило 30-те атракции в годишната си класация, която включва пет категории: пътуване,..

публикувано на 22.11.22 в 11:55