Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50% повече чуждестранни посетители в музеите на Велико Търново това лято

Снимка: Венета Николова

С 47,31% са се увеличили през месец юли чуждестранните посетители в обектите и експозициите на Регионален исторически музей на Велико Търново, съобщиха от общината.

Това лято най-многобройни сред чужденците в старопрестолния град са гостите от Франция, Русия, Германия и Полша. Въпреки кризата с коронавирус, заведенията и хотелите не могат да се оплачат от липса на клиентела. Близо 20 хиляди туристи са посетили средновековната крепост „Царевец“, увенчана от Патриаршията, от тях 6 хиляди са били чужденци, твърдят от общината.

Туристите не пропускат да се разходят по живописната улица „Гурко“  със зрелищната гледка към река Янтра. Оживление цари и на Самоводската чаршия с многобройните занаятчийски работилници, където майстори демонстрират на живо предавани през поколения старинни занаяти.

Средновековната църква „Св. 40 мъченици“, построена и изографисана в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г., е сред най-посещаваните обекти.

В разгара на лятото културният живот във Велико Търново ври и кипи – изложби, концерти, премиери и всякакви прояви на открито привличат ентусиазирана публика.

В момента градът е домакин на Международния фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021 с участието на актьори от Естония, Русия и България. Те представят своите сценични творби на сцената на “Арт лято” в парк “Асеневци“. Веселин Василев, основател на фестивала коментира пред програма „Христо Ботев“ на БНР :

“Малките зрители на нашия фестивал се радват на прекрасни куклени представления, които представяме всеки уикенд от началото на юни до края на месец август. Това са представления, подбрани от репертоара на много държавни куклени театри, на независими театрални трупи, както и чуждестранни театри. Това е една пъстра палитра от различни заглавия.“


Най-зрелищната атракция в старопрестолния град е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, създаден още през 1985 г. от българско-чехословашки екип. На 21 и 28 август емблематичното шоу ще може да се наблюдава безплатно от площад „Цар Асен“.

Съставил: Венета Николова
Снимки: Венета Николова, Ани Петрова

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42