Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50% повече чуждестранни посетители в музеите на Велико Търново това лято

Снимка: Венета Николова

С 47,31% са се увеличили през месец юли чуждестранните посетители в обектите и експозициите на Регионален исторически музей на Велико Търново, съобщиха от общината.

Това лято най-многобройни сред чужденците в старопрестолния град са гостите от Франция, Русия, Германия и Полша. Въпреки кризата с коронавирус, заведенията и хотелите не могат да се оплачат от липса на клиентела. Близо 20 хиляди туристи са посетили средновековната крепост „Царевец“, увенчана от Патриаршията, от тях 6 хиляди са били чужденци, твърдят от общината.

Туристите не пропускат да се разходят по живописната улица „Гурко“  със зрелищната гледка към река Янтра. Оживление цари и на Самоводската чаршия с многобройните занаятчийски работилници, където майстори демонстрират на живо предавани през поколения старинни занаяти.

Средновековната църква „Св. 40 мъченици“, построена и изографисана в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г., е сред най-посещаваните обекти.

В разгара на лятото културният живот във Велико Търново ври и кипи – изложби, концерти, премиери и всякакви прояви на открито привличат ентусиазирана публика.

В момента градът е домакин на Международния фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021 с участието на актьори от Естония, Русия и България. Те представят своите сценични творби на сцената на “Арт лято” в парк “Асеневци“. Веселин Василев, основател на фестивала коментира пред програма „Христо Ботев“ на БНР :

“Малките зрители на нашия фестивал се радват на прекрасни куклени представления, които представяме всеки уикенд от началото на юни до края на месец август. Това са представления, подбрани от репертоара на много държавни куклени театри, на независими театрални трупи, както и чуждестранни театри. Това е една пъстра палитра от различни заглавия.“


Най-зрелищната атракция в старопрестолния град е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, създаден още през 1985 г. от българско-чехословашки екип. На 21 и 28 август емблематичното шоу ще може да се наблюдава безплатно от площад „Цар Асен“.

Съставил: Венета Николова
Снимки: Венета Николова, Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30