Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 50% повече чуждестранни посетители в музеите на Велико Търново това лято

Снимка: Венета Николова

С 47,31% са се увеличили през месец юли чуждестранните посетители в обектите и експозициите на Регионален исторически музей на Велико Търново, съобщиха от общината.

Това лято най-многобройни сред чужденците в старопрестолния град са гостите от Франция, Русия, Германия и Полша. Въпреки кризата с коронавирус, заведенията и хотелите не могат да се оплачат от липса на клиентела. Близо 20 хиляди туристи са посетили средновековната крепост „Царевец“, увенчана от Патриаршията, от тях 6 хиляди са били чужденци, твърдят от общината.

Туристите не пропускат да се разходят по живописната улица „Гурко“  със зрелищната гледка към река Янтра. Оживление цари и на Самоводската чаршия с многобройните занаятчийски работилници, където майстори демонстрират на живо предавани през поколения старинни занаяти.

Средновековната църква „Св. 40 мъченици“, построена и изографисана в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г., е сред най-посещаваните обекти.

В разгара на лятото културният живот във Велико Търново ври и кипи – изложби, концерти, премиери и всякакви прояви на открито привличат ентусиазирана публика.

В момента градът е домакин на Международния фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021 с участието на актьори от Естония, Русия и България. Те представят своите сценични творби на сцената на “Арт лято” в парк “Асеневци“. Веселин Василев, основател на фестивала коментира пред програма „Христо Ботев“ на БНР :

“Малките зрители на нашия фестивал се радват на прекрасни куклени представления, които представяме всеки уикенд от началото на юни до края на месец август. Това са представления, подбрани от репертоара на много държавни куклени театри, на независими театрални трупи, както и чуждестранни театри. Това е една пъстра палитра от различни заглавия.“


Най-зрелищната атракция в старопрестолния град е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, създаден още през 1985 г. от българско-чехословашки екип. На 21 и 28 август емблематичното шоу ще може да се наблюдава безплатно от площад „Цар Асен“.

Съставил: Венета Николова
Снимки: Венета Николова, Ани Петрова

Още от категорията

Вкуси България, за да я опознаеш и обикнеш!

Да изследваш България с … небцето. Това е не само възможно, но и желателно за всеки, който иска да се докосне до истинското й лице, скрито зад клишетата и трескавите обиколки „по обекти“ с колекциониране на селфита. У нас селският туризъм..

публикувано на 11.10.21 в 11:13

България се представя на туристическо изложение в Украйна

На 5 и 6 октомври 2021 г. България ще участва в международното туристическо изложение UITM 2021 г. в Киев (Украйна). Това е най-голямото есенно туристическо изложение на пазар Украйна (UITT & UITM), съобщават от Министерството на туризма...

публикувано на 05.10.21 в 06:35

Белоградчишките скали – балони, вино, колела, драконови лодки и други емоции

Това лято широка популярност придобиха полетите с балон над Белоградчишките скали , а активният туристически сезон приключи с уникална Балонена фиеста в края на септември. Тогава над 10 балона от няколко държави се издигнаха заедно високо в..

публикувано на 04.10.21 в 10:03