Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи запознават Европа с традиционния азиатски воден куклен театър

За първи път в света Малък куклен театър „Слон” представя воден куклен спектакъл на традиционна закрита сцена

Снимка: Малък куклен театър „Слон”

Изтокът знае как да пази традициите си, да се отличава и характеризира с тях. Една от най-мистериозните и недостъпни за нас, европейците, се явява водният куклен театър. 

Първата постановка на вода е датирана от 1121 г. във Виетнам и на нея е присъствал самият император. Сцена било наводнено оризище в делтата на Червената река, единственото място където и днес може да видите истории, разказани от водните кукли. 

Тайните на тяхната изработка, материал и начин на управление от актьорите, обаче ревностно се пазят от местните и само лична упоритост и професионални познания могат да ви разкрият особеностите на този вид изкуство, признато за световно културно наследство от ЮНЕСКО.


Двама българи проявяват тази упоритост вече второ десетилетие – майсторът на кукли доц. д-р Мирослав Цветанов и режисьорът Роза Николова, основатели на Малък куклен театър „Слон” и основоположници на водния куклен театър за Европа. Началните опити за подобни представления на българска почва доц. Цветанов прави през 2009 година. Пет години по-късно е факт и първият в Европа готов воден спектакъл – „Райската птица”. 


За сцена е избрано закрито езеро в столичния зоопарк, изработени са ръчно 18 кукли и е създадена специална симфония, която да допълва безмълвната библейска история. През следващите години Малък куклен театър „Слон” създава още три спектакъла за вода, но всички те са представяни на открити водни площи, заради особеностите на „сценатa“, която им трябва. Мечтата на Мирослав и Роза била да представят това изкуство в закрита, традиционна театрална зала и да придадат камерно усещане на изкуството. Нещо, което никой никога не е правил до момента. В края на юли тази година, в театър „Ателие 313“ в София, мечтата се сбъдва с името „Красивият геном на водата“. Спектакълът разказва най-важната история – за съзиданието, за смисъла на света. „Разказва, без думи, за времето от сътворението до новата ера и раждането на Христос” – казва режисьорът Роза Николова. Заради особеностите на жанра, публиката е била разположена на сцената, а останалата площ в залата била покрита с повече от 20 тона вода и превърната в сцена.


„Тъй като дълги години, правейки водни спектакли и успявайки да интегрираме едно древно източно изкуство, което никога не е могло да прехвърли границите на собствената си родина, желанието ни този път е в Европа и именно в България да се появи място, където водните спектакли да имат свой дом. За да се случи това се изискват много усилия. Но с „Красивия геном на водата“ за първи път показахме, че подобно представление може да бъде изиграно на закрита сцена, нещо, което никой не очакваше да се случи.“ – каза за БНР доц. д-р Мирослав Цветанов.


Сега голямата цел на Малък куклен театър „Слон” е водните куклени постановки да станат постоянно явление в културната програма на страната ни, а и в Европа. Да могат да се играят във всеки сезон и на различни сцени – и открити, и закрити. Представлението „Красивият геном на водата“ предстои да обиколи част от сцените в Европа и да се завърне в България през есента. А доц. д-р Мирослав Цветанов е категоричен, че за 34-годишната си работа в областта на експерименталния театър, този екзотичен азиатски жанр предлага освен атрактивното представяне чрез водата и сериозно художествено ниво на произведенията, посланията и историята, която разказва.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Малък куклен театър „Слон”

Още от категорията

Теодор Ушев

"Един уикенд на Изток" в Париж с над 30 български творци

Над 30 български творци участват в програмата на фестивала "Един уикенд на Изток", предаде бТВ.  За патрон на събитието е избран аниматорът Теодор Ушев, а писателят Георги Господинов е почетен гост . На въпрос как изглежда българската култура днес, Ушев..

публикувано на 28.11.21 в 14:49

За алпиниста Боян Петров и неговия път към върха разказва нова кинопродукция

На 29 ноември, в програмата на „Киномания 21“, предстои българската премиера на филма "Отново съм тук" (Here I am, Again). Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста...

публикувано на 28.11.21 в 07:15
„Тайната вечеря”, стенопис в църквата „Св. Неделя” в София, художник Иван Мърквичка

Платформа представя художниците, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г.

Нова платформа представя художници, резбари и зографи, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г. Тя е проект на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична..

публикувано на 26.11.21 в 19:26
Подкасти от БНР