Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пласидо Доминго и Соня Йончева с концерт под звездите на София

Специален сайт ще направи събитието достояние на меломаните по целия свят

| обновено на 31.08.21 в 12:17
Пласидо Доминго и Соня Йончева на репетиция в зала „България“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

„Гала в София” е озаглавен концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго, който е днес, 31 август. По този повод, в градската градина пред Народния театър, беше открита изложба с фотографии, показващи изявите на Соня Йончева на големите световни сцени през годините. Новините около нея буквално валят през последните дни. От мениджърския екип на прочутото българско сопрано съобщиха, че Соня Йончева е спечелила приза „Певица на годината” на престижните награди „Опус класик – 2021 г.“ за албума „Rebirth” на английски език. Официалната церемония по връчване на наградите ще бъде на 10 октомври в „Концерт хаус”, Берлин. Албумът „Rebirth”, в който, наред с класическия репертоар, е включена и българската народна песен „Заблеяло ми агънце”, както и „Like an Angel passing through my room” („Като ангел минаващ през моята стая”) от репертоара на АББА.

Соня Йончева получи и званието „Почетен гражданин“ на родния си град Пловдив – „заради изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата, утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти.“ Оперната звезда не скри вълнението си от жеста и заяви, че целия си живот е посветила на създаването на мостове чрез изкуството: „А Пловдив винаги е бил обединен град и като култура, и като бит. Затова аз се радвам на признанието и ще продължа да обединявам хората чрез музиката”, посочи Йончева.

На 31 август, на концерта пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, двамата звездни певци Соня Йончева и Пласидо Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Събитието ще бъде излъчвано на живо по цял свят, чрез специално създаден за целта сайт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15