Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Шуми Марица” – химнът на съединена България

Снимка: архив

В деня на Съединението на България неизменно звучи една от знаковите песни на последните десетилетия на XIX век – наистина героично за България време. „Шуми Марица“ пеят българските опълченци, сражавайки се в Руско-турската освободителна война (1878 г.). По-късно тя повдига войнския дух и съпътства успехите на армията ни по бойните полета на последвалите Балкански войни.

„Български чеда, цял свят ни гледа. Хай, към победа славна да вървим!

Марш, марш, с генерала наш! В бой да летим, враг да победим! Напред!“

Текстът на първия вариант е от Никола Живков, просветен деец, публицист, автор на учебници, създател на първата детска градина у нас, истински възрожденец. След Съединението на България през 1885 г., „Шуми Марица“, но вече по текст на Иван Вазов, става химн на България и официално изпълнява тази роля до 1948 г.

Най-разпространените сведения за произхода на мелодията ни връщат към средата на XIX век, когато след разгрома на революцията в Австро-Унгария (1848) голяма група унгарци, включително и Лайош Кошут, се заселват в Шумен. Сред тях е музикантът Мѝхай Шàфран, създател на първия български оркестър от европейски тип. Една от популярните мелодии, които този оркестър изпълнява, превърната в песен с български текст, по-късно става основа за музиката на „Шуми Марица“.

Вариантът, който днес е известен, е в обработка на известния наш композитор Александър Танев

Неправилно считана за един от символите на монархическото управление, песента известно време дори е забранена за изпълнение.

След политическите промени през 1989 г. отново заема своето място сред патриотичните маршове и неизменно звучи на националните ни празници.


Още от категорията

Спомен за Божидар Добрев – изследовател на българското музикално минало и настояще

„Не съм срещала друг човек, който толкова да милее и толкова посветено да събира и съхранява исторически факти за българските музиканти в чужбина“ – споделя Столина, дъщеря на Божидар Добрев. Вероятно всеки, който познаваше този необикновен човек, би..

публикувано на 14.10.21 в 11:35

Костадин Михайлов за новия си албум и наследството на рупци, тронки и загорци

Младият народен певец Костадин Михайлов, известен и със своята събираческа дейност, издаде втория си самостоятелен албум. В него са представени 16 фолклорни образци, записани от него в родния му странджански край, в селата Бродилово,..

публикувано на 11.10.21 в 14:30

„Не за мен“ – песен в аванс от новия албум на Б.Т.Р

„Не за мен, а за теб ще намеря смисъл отново… За какво са ми много неща, щом до мене си ти!“ – това е част от текста на песента „Не за мен“. Изпълнява група Б.Т.Р., а гост-музиканти са Кирил Маричков и Валди Тотев, познати на поколения българи от..

публикувано на 11.10.21 в 10:23