Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математикът проф. Николай Витанов: Висока смъртност от Covid-19 поне до края на септември

Проф. Николай Витанов
Снимка: стоп кадър

Неблагоприятният сценарий на епидемията от коронавирус се осъществява, заяви пред Нова тв математикът от БАН проф. Николай Витанов. Той прогнозира, че високата смъртност ще остане поне до края на септември. Според него в София се забелязва интересен факт – градът, който би трябвало да е най-тежко засегнат, започва да излиза от червената зона. А това означава, че се губят случаи, тъй като хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами. Това обаче може да доведе до вторичен пик на Covid вълната.

Математикът каза още, че Делта вариантът „удря всичко наред, дори и бебета“, както и че вирусът издържа на високи температури, защото е тръгнал от гореща Индия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бащи, разделени от децата си, за пореден път призоваха за споделено родителство

Бащи излязоха на пореден протест в столицата, настоявайки чрез промени в Семейния кодекс да се въведе споделеното родителство. Бащи призоваха за въвеждането на споделено родителство “ Голям проблем е, че дори да имаш режим на лични контакти с..

публикувано на 12.10.24 в 08:54

В събота ще превалява над Източна България

В събота , 12 октомври, минималните температури ще са между 12 и 17°, в София 12°. Преди обяд над Източна България ще е облачно, на места с валежи, но до края на деня и там валежите ще спрат. В останалата част от страната облачността ще се разкъсва..

публикувано на 11.10.24 в 19:45

България днес - 11 октомври 2024 г.

В "България днес" на 11 октомври отиваме в окото на бурята, за да чуем какво разказаха пред Радио България за сблъсъка си с урагана "Милтън" наши сънародници във Флорида. След това се "разгръщаме" в хип-хоп разговор с Марин Маринов – De La Trap - млад..

публикувано на 11.10.24 в 19:00