Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорният фестивал „Белокаменица-2021“ – празник на българския дух и традиции

Снимка: Facebook /@s.Tsarevets

„Белокаменица“ е знаковото наименование на традиционния фолклорен фестивал в село Царевец, разположено в близост до гр. Мездра. Белият камък, добиван в околностите и прочут по цял свят с високото си качество, е основният символ на селището. Затова фестивалът, провеждан тук около 28 август – Голяма Богородица по стар стил, носи това име. Петото му издание, завършило преди дни, събра многолюдна публика и участници. Пъстрите програми на самодейците не рядко преливаха в буйни хорà, на които се залавяха всички. 


Нека припомним, че фестивалът е с конкурсен характер, без такси за участие и ограничения във възрастта. Провежда се в категориите: музикален фолклор, танцов фолклор, обичаи, обреди. За подготовката и провеждането на събитието, както и за тазгодишната награда на местната традиция, разказва г-жа Маргарита Петкова – кмет на селото.

„След едногодишната пауза, която се наложи заради коронавируса, хората бяха зажаднели за културни събития и изяви. Такова поле за изява при нас намериха стотици самодейци. Потокът от състави беше през целия ден – предимно от Северозападна България, от нашата община, но и от други области. Получи се хубав, стойностен празник. Така популяризираме и най-стария занаят в района – добиването на врачанския камък. Тази година се включиха 32 певчески групи, танцови състави, дуети, индивидуални изпълнители. 


Изявите им бяха много качествени и журито беше затруднено с излъчването на отличията. Всички бяха много добри. Бяха присъдени и специални награди. Групата от с. Крапчене показа традиционни крапченски носии, а ръководителката им разказа подробно за характерните облекла, както и за обичая „Газене на чирипник“, който е на Свети Еремия (1 май), когато се правели нови глинени съдове за домакинствата. Отличѐн беше и танцовият състав „Радост“ от Враца, с художествени ръководители Кръстьо Стефанов и Любомир Гешковски. Двамата дълги години се занимават с фолклор и са доказали своите професионални качества. За атмосферата на празника допринесоха и гостите-певци – Венцислав Пенев, който зареди с положителна енергия публиката, и Юри Крумов, поел щафетата накрая за прекрасен завършек на фестивала.“

По-рано тази година самодейки от с. Царевец участваха в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища“, основан от Министерството на културата,  с участие на експерти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Традиционната дейност, която показаха, е варене на домашен сапун.


„Заслужихме още едно признание, което донесе удовлетворение за труда на трите жени, носителки на умението – продължава г-жа Петкова. – Това е позабравена традиция. Някога във всеки дом се е варил сапун. Във всяка къща отглеждали животни, от чиято мас се е правил сапун. Все още има жени, които могат да предадат това умение на по-младите. На фестивала през 2018 г. показахме как се прави домашен сапун и предизвикахме голям интерес. 


Това ни окуражи да участваме в конкурса на Министерството на културата. Бяхме вписани в Националната листа „Живи човешки съкровища“, получихме удостоверение и диплома. Догодина, в края на март и началото на април, ще направим Фестивал на сапуна. Винаги съм държала да не прекъсваме тънката нишка на традицията между поколенията. Колкото и да се развива светът с новите технологии, връзката с нашето минало не трябва да изчезва, защото същността ни като народ се крие в това. Радвам се, че все повече хора го осъзнават. Оптимист съм, че младото поколение се връща към старите позабравени традиции и българския фолклор, завещани от нашите предци.“  

Снимки: Facebook /@s.Tsarevets, БНР – Видин

Още от категорията

Икона на Свети Димитър от Несебър, XVI- XVII в.

Свети Димитър – закрилник и чудотворец

В българската традиция Димитровден е сред най-тачените и обичани празници. Източното православие чества паметта на Свети Димитър Мироточиви на 26 октомври. На същата дата е и народният Димитровден, свързван с поврата в годишното време. Вярва се,..

публикувано на 26.10.21 в 05:10
Стефка Бонева и нейните съмишленици искат да да възродят блясъка на бусинската керамика

След дълго затишие в село Бусинци отново се завъртя грънчарското колело

Бусинци вече не е само географско понятие на картата на България. Малкото село, разположено сред красивите хълмове на историко-географската област Знеполе, посреща все повече хора, заради възможността да се запознаят с една забравена традиция, която..

публикувано на 20.10.21 в 10:17
Зашив с възпроизведени оригинали на мотиви от автентични мъжки ризи от гр. Алфатар. Началото на ХХ век. Снимка: НЧ „Български искрици 2016“ – град Добрич

Международен конкурс издирва съхранени български везбени мотиви

Народно читалище „Български искрици 2016“ в град Добрич организира международен конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив. До 15 декември 2021 г. участниците трябва да представят образец, който е част от орнаменталната украса на..

публикувано на 17.10.21 в 09:35