Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Аполония“ ваксинира с изкуство

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Снимка: Празници на изкуствата Аполония

Празниците на изкуствата „Аполония“ започнаха на 30 август с концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, който тази година е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ за изключителни заслуги в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница, присъдена от Фондация „Аполония“. В програмата на фестивала в Созопол по традиция присъстват всички изкуства, а организаторите са убедени, че не бива да правят компромиси, дори и в настоящата несигурна ситуация.

„Никога не съм си представяла, че няма да го направим – категорична е Маргарита Димитрова, артистичен директор на „Аполония“. – Дори миналата година, когато тревогата беше от друг тип и не знаехме какво е това, какво ни чака, също и лекарите не знаеха, всичко беше забулено в някаква тъмнина. Още тогава бях абсолютно убедена, че трябва да го направим и си казах  - ако пропуснем, поради каквито и да е обстоятелства, „Аполония“ ще се стопи, ще се превърне в един от многото фестивали и събития, които не се състояха. С много упоритост, с воля и амбиция, които винаги сме имали, го направихме, въпреки обстоятелствата, с мисълта, че всичко трябва да е такова, каквото винаги е било – всички изкуства да присъстват, представени с най-качествените неща, при едно единствено условие – всички събития да са на открито. Това е, което отличава  Аполония – 2021.

Маргарита Димитрова

Откриването с концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ беше внушително. Не си спомням такава притихнала публика, да не говорим за изключителната Лия Петрова, която беше солистка на концерта. И оркестърът, и тя, и диригентът Пламен Джуров бяха на изключителна висота, имаше много силна емоция и вълнение, което се предаде  и на публиката, която ги възнагради със страхотни аплодисменти.“

В историята на фестивала (и не само) със сигурност ще остане концертът на Лия Петрова, Румен Цонев, Александър Сомов, Людмил Ангелов. Те живеят в различни страни по света, но се събраха за общия си проект – клавирните квартети на Брамс. Великолепни инструменталисти със забележителна солова кариера, те изпълниха тази програма за пръв път на сцената на „Аполония“, с обещание, че ще продължат сътрудничеството си. Съвсем пълноценно фестивалът продължава с майсторските класове, представяния на книги, прожекции на български филми. Визуалното изкуство също присъства.

„Изложбата е една и наистина е фантастична – казва Маргарита Димитрова. – Един толкова непознат у нас творец, младият фотограф Димитър  Караниколов, представи своите произведения на открито, по много различен начин. По професия той е архитект, но обикаля света и снима с дрон. Затова фотографиите бяха  изложени на земята, за да бъдат видени от гледната точка, при която са правени снимките.

Интересно, екстравагантно и любопитно, хората бяха изумени. Имаме, както всяка година, срещи с авторите на нови книги, майсторски класове, филмите са добре посетени. Тази година имаме събития, посветени на 100-годишнината от създаването на НМА – първото висше музикално учебно заведение у нас. Всъщност, всички музиканти, които представяме тук, са свързани с Академията. Много, много талантливи хора има в България. Поколенията се сменят и сякаш идват все по-добри музиканти. И не само. Имаме леки затруднения с представянето на открито на театрални постановки. Затова сме подбрали моноспектакли – силни, с ярко послание.“

Това са представления на Мария Касимова, Николай Урумов, Васил Дуев, Валери Йорданов. Мария представя и своя книга, както и диригентът Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония. Да не пропускаме концерта на „Фондацията“, концертите в памет на Димо Стоянов от P.I.F. и оперния певец Камен Чанев – любими наши изпълнители, които корона вирусът покоси без време.

„Те оставиха голяма следа с изкуството си и решихме, че непременно трябва да почетем стореното от тях, казва артистичният директор на фестивала в Созопол и в заключение допълва:– „Аполония“ представя всичко, което намира за абсолютно задължително като присъствие в културния ни живот. Прави и неща, които носят радост на публиката, на изпълнителите и на нас – организаторите. Най-важното е да сме здрави! И както обичам да казвам – да се ваксинираме с изкуство!“

Снимки: Празници на изкуствата Аполония, БГНЕС

Още от категорията

В албанския Белш вече има алея на името на българската художничка с албански корени Лика Янко

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко , отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на..

публикувано на 22.10.21 в 14:47
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21