Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паралелно с Париж, София отдава почит на творчеството на Кристо

Между 18 септември и 3 октомври ще бъде реализиран посмъртно един от най-зрелищните проекти на Кристо – опаковането на Триумфалната арка в Париж

Снимка: christojeanneclaude.net

За онези от нас, които нямат възможност да посетят френската столица, за да се запознаят с уникалната арт инсталация  „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped), Столична община готви поредица от срещи с изкуството на творческия тандем Кристо и Жан-Клод.


Кристо и Жан-Клод

От 8 септември до 7 ноември Софийската градска галерия е домакин на мащабна изложба „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ на Волфганг Фолц, който е бил техен официален фотограф от 1971 г. Чрез 47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии, публиката отново ще се срещне с различни проекти на артистите през десетилетията и ще надникне в ателието им, за да усети тяхното вдъхновение и вложените огромна енергия и труд. Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата.

Галерия „Vivacom Art Hall Оборище 5” пък ще представи ретроспективна експозиция на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта „Опаковането на Триумфалната арка” в Париж. Тя ще бъде открита на 9 септември и ще продължи до 6 октомври.

И още – до 15 септември в Градската градина и до 24 септември в градинката пред „Кристал”, ще бъдат представени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват хронологично творческото израстване на световноизвестните концептуалисти Кристо и Жан-Клод, съобщават от Столична община.

Специален акцент в програмата ще са лекциите на Софи Дюпле – главен куратор в центъра „Помпиду“, Матиас Коденберг – личен приятел на Кристо и Жан-Клод и изследовател на работата им, както и на художника Лъчезар Бояджиев.  Инициативата е под наслов „Гледане с разбиране“ и е организирана от фондация „Изкуство – Дела и документи“ в партньорство с Гьоте институт и Детска архитектурна работилница.

Nasimo

В месеца, посветен на Кристо, българският графити артист Nasimo ще създаде мемориален стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветен на творческия тандем, прочул се с „опаковането“ в различни тъкани на монументални конструкции и природни обекти по целия свят.

Фестивалът Master Оf Art също ще се включи в събитията, като един от акцентите в програмата на 10 септември е прожекцията на документалния филм „Кристо в Париж” (1990), разказващ за проекта по опаковането на Пон Ньоф във френската столица.

Съставил: Венета Николова

Снимки: christojeanneclaude.net, nasimo.org

Още от категорията

В албанския Белш вече има алея на името на българската художничка с албански корени Лика Янко

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко , отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на..

публикувано на 22.10.21 в 14:47
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21