Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паралелно с Париж, София отдава почит на творчеството на Кристо

Между 18 септември и 3 октомври ще бъде реализиран посмъртно един от най-зрелищните проекти на Кристо – опаковането на Триумфалната арка в Париж

Снимка: christojeanneclaude.net

За онези от нас, които нямат възможност да посетят френската столица, за да се запознаят с уникалната арт инсталация  „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped), Столична община готви поредица от срещи с изкуството на творческия тандем Кристо и Жан-Клод.


Кристо и Жан-Клод

От 8 септември до 7 ноември Софийската градска галерия е домакин на мащабна изложба „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ на Волфганг Фолц, който е бил техен официален фотограф от 1971 г. Чрез 47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии, публиката отново ще се срещне с различни проекти на артистите през десетилетията и ще надникне в ателието им, за да усети тяхното вдъхновение и вложените огромна енергия и труд. Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата.

Галерия „Vivacom Art Hall Оборище 5” пък ще представи ретроспективна експозиция на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта „Опаковането на Триумфалната арка” в Париж. Тя ще бъде открита на 9 септември и ще продължи до 6 октомври.

И още – до 15 септември в Градската градина и до 24 септември в градинката пред „Кристал”, ще бъдат представени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват хронологично творческото израстване на световноизвестните концептуалисти Кристо и Жан-Клод, съобщават от Столична община.

Специален акцент в програмата ще са лекциите на Софи Дюпле – главен куратор в центъра „Помпиду“, Матиас Коденберг – личен приятел на Кристо и Жан-Клод и изследовател на работата им, както и на художника Лъчезар Бояджиев.  Инициативата е под наслов „Гледане с разбиране“ и е организирана от фондация „Изкуство – Дела и документи“ в партньорство с Гьоте институт и Детска архитектурна работилница.

Nasimo

В месеца, посветен на Кристо, българският графити артист Nasimo ще създаде мемориален стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветен на творческия тандем, прочул се с „опаковането“ в различни тъкани на монументални конструкции и природни обекти по целия свят.

Фестивалът Master Оf Art също ще се включи в събитията, като един от акцентите в програмата на 10 септември е прожекцията на документалния филм „Кристо в Париж” (1990), разказващ за проекта по опаковането на Пон Ньоф във френската столица.

Съставил: Венета Николова

Снимки: christojeanneclaude.net, nasimo.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25