Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да запазим вярата в доброто

Национална фолклорна среща „Китен и приятели“

7
Снимка: e-kiten.bg

Обгърната в тайнственост, Странджанската фолклорна област крие много богатства. Тук до днес се пазят мистичните нестинарски игри, редица старинни обичаи и песни, а в целия район ще откриете свещени места, свързани с тракийската, християнската и др. култури. Но най-големите съкровища са местните хора, посветили живота си на българския фолклор, неговото съхраняване и популяризиране. Сред тях несъмнено е народната певица Златка Ставрева, ръководител на фолклорни групи, инициатор и организатор на няколко големи събития в родния си край, между които и Националната фолклорна среща „Китен и приятели“.

Петото издание на този фестивал (4-6.09) беше посветено на Деня на Съединението на България. „Душата ми е пълна! Странджа и морето бяха огласени от прекрасните изпълнения на повече от 50 фолклорни групи, изявиха се над 100 солисти – певци и инструменталисти, радвахме се на любовта и таланта, с които те претворяват българските традиции. Как човек да не е удовлетворен!“ – това бяха първите думи, които сподели пред Радио България г-жа Ставрева, която неотлъчно беше до изпълнителите, до официалните лица от областната и местната управа, гостите от столицата. Връчваше отличия, успяваше да намери добра дума за всеки от участниците, да насърчи неуверените, да запее с тях… И да поведе хорото.

„Показахме духа и старинността на нашето традиционно наследство, споделям това с чувство на удовлетвореност – каза още известната изпълнителка. – Представиха се кукерски групи – от с. Турия, община Казанлък, с ръководител Ганчо Петков (който е и кмет на селото) и от с. Дунавци, община Павел баня, ръководител Дарина Илиева. И двете кукерски дружини получиха приза на нашия фестивал „Национален шампион по фолклорни изкуства“.

Участниците от село Турия
Силно впечатление направи обичаят Еньова буля, представен от групата за автентичен фолклор от с. Факия, община Средец „Факийски белки“ с ръководител Милка Венкова. Аз съм кръстница на тази група и бях много щастлива да ги видя отново на сцената в Морския парк на Китен.

Пресъздаване на обичая Еньова буля, с. Факия, област Бургас
Както и групите от Бургас с ръководител Пламен Янев, Стоя Янчева, хор „Самодивски огън“, ръководен от Стойко Василев, танцовите състави и школи „Хайде либе“ (Дивдядово, квартал на Шумен), „Луди млади“ (Пловдив), „Тракийка“ (Харманли), „Пагане“ (Кубрат), детските групи и солисти на Петя Григорова от „Славейче“ – школата в гр. Сливен,  и още много, много други.

Петя Григорова и децата от школа „Славейче“, гр. Сливен. Наградата връчва Златка Ставрева
Не мога да не поздравя ансамбъла „Дикани“ от с. Царацово, община Марица, за грандиозното представяне. Главен художествен ръководител е Радослав Иванов – млад човек, гайдар и певец, изключителна личност. Тази година се навършват 10 години от основаването на състава, който също получи званието „Национален шампион…“.

Ансамбълът от село Царацово
Както и танцовият състав от Дивдядово, който празнува 55 г. от създаването си. А Фолклорната група от с. Медникарово, община Гълъбово отбеляза един век от създаването на читалище „Развитие“.

Г-жа Ставрева не пропусна да отбележи оригиналните носии и песни на женските групи от с. Ново Железаре (община Хисаря), с. Дряново (община Лъки), постиженията на децата от Нова Загора, танцов състав „Йосиф Йовчев“ с хореограф Красимир Илиев от Полски Тръмбеш и др.

Децата от Нова Загора и тяхната ръководителка Пламена Господинова

 За съжаление, не можем да изброим всички участници, макар че всеки заслужава да бъде поздравен за таланта и положените усилия.

Съмишлениците на фестивала

„Не съм сама в организацията, без подкрепа на партньори и дарители не може да се получи такова грандиозно събитие. Фестивалът е под патронажа на кмета на Китен г-н Николай Марков, който изключително много ни подпомага, радваме се на подкрепата и искреното приятелство на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас, г-н Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Сърдечно благодаря на музикалната компания, която е неотлъчно до нас през годините, както и на БНР – Бургас, специално благодаря и на вас, Радио България, и всички наши партньори .Нямам думи да благодаря на екипа, с който работя – адв. Николина Алексиева, инж. Славия Ангелова, Деница Янакиева, Ваня Тодорова, Мариана Янакиева и Мария Костадинова. Всички допринесоха за красивия празник, който имахме. Нека да си пожелаем здраве, радост, силен творчески заряд, за да оцелее у нас вярата в доброто. Приятели, очакваме ви през 2022 г. тук, в Китен, на Националната фолклорна среща.“

Певици от с. Дряново (община Лъки)

Снимки: Албена Безовска, община Китен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05