Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валерий Гергиев дирижира Софийската филхармония в благотворителен концерт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В инициативата за изграждане на нов музикален комплекс у нас се включва и диригентът Валерий Гергиев – един от най-влиятелните музиканти на нашето съвремие. Благотворителният концерт е на 10 септември от 20:30 ч. На сцената в столичната зала „България“ под диригентството на Гергиев ще свирят солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър, заедно със своите колеги от Софийската филхармония. Ще прозвучат творби от Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Броят на седящите места в залата е съобразен с противоепидемичните мерки.

Да припомним, че каузата за построяването на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света, обедини водещи музиканти и музикални институции. В началото на тази година каузата получи подкрепа и от президента на Република България Румен Раден, който стана патрон на инициативата.

Присъединяването на Валерий Гергиев също е знаково. Както е известно, диригентът, който има забележителна световна кариера, от 1996 г. е генерален директор на Мариинския театър. Под негово ръководство той се превръща в уникален мащабен театрално-концертен комплекс. През 2006 се открива концертна зала, през 2013 – втора театрална сцена, 2016 – филиал във Владивосток, 2017 – във Владикавказ. Създадена е звукозаписна студия, от 2009 започва работа лейбъл Mariinsky, с издадени досега повече от 30 CD с оперни, симфонични и концертни творби, а на DVD са записани опери на Римски-Корсаков, Р. Щраус, Прокофиев, Шчедрин.

Още от категорията

„Близкият“ – нов дует на Тони Димитрова и Стефан Илчев

„Близкият“, в изпълнение на дуета Тони Димитрова – Стефан Илчев, е сред новите предложения в Топ 20 на БНР – националната седмична класация за нова българска поп и рок музика. Песента вече е на пета позиция, което, без преувеличение, е истински..

публикувано на 25.10.21 в 10:10

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05