Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът няма да заседава извънредно за промяна в правосъдния закон

Снимка: БГНЕС

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента, защото предложението е постъпило късно и ще бъде нарушение на правилника, заяви пред бТВ председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя добави, че не знае кога ще бъде разпуснат парламента, но се надява в сряда депутатите да се съберат на редовното си заседание. Затова и тя призова президента Румен Радев дотогава да не разпуска Народното събрание. На извънредното заседание по предложение на “Демократична България", “Изправи се, БГ! Ние идваме” и “Има такъв народ” трябваше да бъде разгледан на второ четене законопроекта за прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към правосъдното министерство.

По-късно на извънреден брифинг Мая Манолова от “Изправи се, БГ! Ние идваме!” заяви, че Ива Митева нарушава Конституцията с отказа си да свика извънредно заседание на Народното събрание. Според Манолова при искане на минимум 1/5 от депутатите парламентарният председател е длъжен да се съобрази с волята им. От своя страна, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призовава чрез своята фейсбук страница Ива Митева да свика утре или най-късно във вторник сутринта пленарното заседание. По думите му, има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 22.07.24 в 08:58