Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентът няма да заседава извънредно за промяна в правосъдния закон

Снимка: БГНЕС

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента, защото предложението е постъпило късно и ще бъде нарушение на правилника, заяви пред бТВ председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя добави, че не знае кога ще бъде разпуснат парламента, но се надява в сряда депутатите да се съберат на редовното си заседание. Затова и тя призова президента Румен Радев дотогава да не разпуска Народното събрание. На извънредното заседание по предложение на “Демократична България", “Изправи се, БГ! Ние идваме” и “Има такъв народ” трябваше да бъде разгледан на второ четене законопроекта за прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към правосъдното министерство.

По-късно на извънреден брифинг Мая Манолова от “Изправи се, БГ! Ние идваме!” заяви, че Ива Митева нарушава Конституцията с отказа си да свика извънредно заседание на Народното събрание. Според Манолова при искане на минимум 1/5 от депутатите парламентарният председател е длъжен да се съобрази с волята им. От своя страна, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призовава чрез своята фейсбук страница Ива Митева да свика утре или най-късно във вторник сутринта пленарното заседание. По думите му, има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение.


Още от категорията

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните..

публикувано на 18.10.21 в 13:17

Южна Африка с интерес към българското кисело мляко

На среща в София министърът на външните работи Светлан Стоев и заместник-министърът на Департамента на международните отношения на Южна Африка Алвин Буетес потвърдиха желанието на двете страни да активизират отношенията си. Сред възможностите за..

публикувано на 15.10.21 в 15:27

Еврокомисарят Тимерманс обеща в София справедлив енергопреход

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев пред форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, в който участва и Франс Тимерманс,..

публикувано на 15.10.21 в 12:14