Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите изостават в имунизационния план

Принуда или убеждение „вразумяват" колебаещите се

Снимка: архив

Българинът по натура е мнителен човек и трудно се доверява на призиви, особено когато идват от високите етажи на властта. Това е и една от причините да не се втурва с ентусиазъм към така щедро предлаганото разнообразие от безплатни ваксини срещу Covid -19. Свикнал с природните лекове и домашното лечение, той с резерва приема всякакви илачи, които не са изпитани във времето. Между конспиративните теории и неопровержимите факти той има своя теория и може да бъде убеден единствено с конкретика от действителността. Затова от погледа му не убягва и надигащата се вълна от недоволство срещу т.нар. „здравни сертификати“ в Европа, която още повече подхранва недоверието му към ваксините и затвърждава убеждението, че своеобразната му съпротива срещу имунизацията е правилна.

А процентът на невасинираните у нас е достатъчно нисък, което кара българските политици да не предприемат действия за задължителна имунизация, така както я наложиха съседни на България страни.

Въпреки призивите на главния санитарен инспектор Ангел Кунчев за задължителна ваксинация, поне сред здравните и социалните работници, политическо решение не се взима. Движейки се по тънък лед, законодателите добре осъзнават, че всяка принуда би могла да  наклони избирателната активност в полза на партии, които твърдо отхвърлят ваксините.

Политическото безсилие в настоящата ситуация прозира и в изказването на  Евродепутата от ЕНП/ „Демократична България“ Радан Кънев, който призова в пленарната зала на Европарламента Европейският съюз да се намеси:

Радан Кънев
„Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20% ваксинирани, при 70 % средно за Съюза. Отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, заяви евродепутатът.

Дали обаче това ще „вразуми“ българите, които приемат всеки нов натиск още по-враждебно? Особено когато главният държавен инспектор съобщава, че до края на септември ще изтече срокът на 300-400 хиляди ваксини срещу Covid -19.

Веднага възниква въпросът дали грижата е за здравето на българите или за неизползваните ваксини и похарчените средства? И не е ли това вменяване на вина?

„На ден правим по 15-20 хиляди имунизации, с този темп няма как да използваме всички дози до края на месеца – отбелязва Кунчев. – Това ще е най-голямата партида, на която ще ѝ изтече срокът.“

Доц. Ангел Кунчев
Вероятно затова и третата доза, за която не е дадена „зелена светлина“ от международните здравни институции, според доц. Кунчев е „препоръчителна“, въпреки, че според експертите тя се препоръчва само на най-уязвимите и имуносупресирани пациенти.

Рекламната кампания по медиите в България тече с пълна сила, но и тя не трогва сънародниците ни, които повярваха в съществуването на вируса, едва когато се сблъскаха с него.

Затова и когато сами се убедят в безопаността и ефективността на въпросните ваксини, едва тогава сами ще отидат до ваксинационните пунктове, доброволно.

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17