Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една разходка в софийския Монмартър

Централната минерална баня
Снимка: архив

Българската столица София е претърпяла множество изменения в своя архитектурен облик от обявяването си за административен, културен и обществен център на страната през 1879 година.

Въпреки неумолимия ход на времето и промените, които то носи със себе си, градът успява да запази духа, историите и част от домовете на своите някогашни първенци, в два столични квартала – този зад Централната минерална баня и сравнявания от някои с парижкия Монмартър /артистичният квартал на Париж/, квартал Лозенец. Лозенец става популярен като средище на софийската бохема, още през 1921 г, според първите сведения за заселването си. Той остава такъв и до днес и заради някои от най-скъпите земи в града. В същинската част на Лозенец обаче, имотите са безценни, не толкова заради местоположението, колкото заради личностите, които не просто ги обитават, а обживяват. Поемайки на една разходка по тихите, зелени улички, неусетно попадаме във въображаема машина на времето и се оставяме тя да ни отведе в годините, когато живели хора, изиграли съществена роля за развитието и разцвета на страната ни. Сред тях са писателят Елин Пелин, основателят и първи директор на Българското национално Радио Сирак Скитник, актьорът Кръстьо Сарафов. Домовете им са проектирани от някои от най-известните родни архитекти като Георги Овчаров, Йордан Миланов. Резбовани балкончета, каменни барелефи, красиви фронтони, на места в квартала съжителстват и до днес със спретнати градини, които примамват погледите на минувачите. Една от задължителните спирки в разходката ни назад във времето е домът на популярната българска актриса Адриана Будевска. Превърната в пространство за изложби, литературни четения и камерни концерти, къщата със сигурност успява да съхрани спомена за именитата си обитателка. Тя издъхнала в нея на 70 години, след достоен живот – от върха на славата, до почти пълна забрава и отрицание, последвана от признание едва в края на земния ѝ път.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50