Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме два пъти по-висока смъртност от Covid-19 в сравнение със средната в ЕС

Снимка: БГНЕС

Смъртността от коронавирус у нас е два пъти по-висока от средната за Европейския съюз, става ясно от отчета на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Освен това, страната ни е последна по брой поставени ваксини в общността. Според министъра, скандалите около купуването на ваксините и хаотичните решения при управлението на кризата са довели до създаването на отрицателна нагласа спрямо имуназицията срещу Covid-19. Той изрежда още тревожни факти – продължителността на живота у нас е най-малката от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите; пациентите доплащат почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ; България е втората страна с най-малък брой медицински сестри. Стойчо Кацаров изтъква и че се наблюдават тежки регионални диспропорции в предлаганото лечение, както и несправедливо разпределение на средствата между отделните специалности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родопският град Маджарово е домакин на Фестивал на лешояда

Игри, прожекции на филми, наблюдение на птици и концерти на открито са само част от проявите в рамките на Седмото издание на Фестивала на лешояда, който ще се проведе от 6 до 8-ми септември в град Маджарово. Празникът ще отбележи Международния ден..

публикувано на 01.09.24 в 09:25

В Гурково препускат с магарешки каручки и играят магарофутбол

Гурково за трийсет и пети път ще бъде домакин на единственото по рода си у нас био рали с магарешки каручки, съобщиха от местната администрация. Стартът ще бъде даден днес на градския стадион под звуците на магарешкия химн от президента на ралито,..

публикувано на 01.09.24 в 06:00

Отдъхваме си след летните жеги

В неделя над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в югоизточните райони до обед все още ще вали дъжд. Над Западна България облачността ще се разкъса и намалее до незначителна. Ще продължи да духа..

публикувано на 31.08.24 в 18:30