Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Визуалните артистки Кая, Йохана и Яна изграждат „Ботанически ъгъл“ в центъра на София

Снимка: личен архив

Botanic corner или „Ботанически ъгъл" – така се казва една цветна арт инсталация със специално послание. През почивните дни структурата ще изникне в сърцето на близо двумилионна София, за да ни накара да забавим крачка и да осмислим отношението ни към опазването на околната среда и връзката ни с природата. Проектът е на три млади визуални артистки, които не се страхуват да експериментират и да отправят предизвикателства.

Те са Йохана Траянова, Кая Колишка и Яна Тодорова. В своето „Ботаническо ъгълче“ момичетата искат да обединят различни направления в изкуството – илюстрация, цианотипия /фотографска техника от 19 в./ и манипулиран полароид, за да пресъздадат образа на ботаническия цвят. „Това са три различни гледни точки, чрез които изразяваме нашата загриженост към природата“ – казва Йохана Траянова. Арт инсталацията представлява един параван с две различни лица.

„На едното му лице ние ще изградим инсталация от истински цветя, която да покаже колко са крехки и колко бързо живеят и умират, казва Йохана. А от другата страна на паравана, ще пресъздадем техния увековечен образ, чрез трите артистични направления. Всяко от тях по свой начин изследва цветята. Акварелът може в невероятен детайл да ги обрисува, синият печат, пък ги пресъздава като рентген, а манипулираната фотография, предоставя на зрителя безгранична свобода на въображението за интерпретация. „Ботаническият ъгъл“ ще бъде монтиран в kvАRТal – стария артистичен квартал в центъра на прашния град, заобиколен от сгради и шумни улици. Посланието е да се обърнем към природата и да си припомним, че не само тя е крехка, но и ние самите зависим от нея и сме преходни и уязвими“.

Манипулиран полароиден образ на Йохана Траянова

Това не е първата артистична структура, чрез която Йохана споделя емоцията си към природата. Преди време младата визуална артистка инсталира бяла феерична сфера под купола на столичното Ларго с подобно послание. „Това което обедини нашия малък артистичен колектив в настоящия проект, е любовта към ботаниката.“ – казва Йохана и добавя:

„Яна Тодорова, като артист все още не е имала много изяви, но тя е страшно запалена по синия печат и процесите от 19 век. Става дума за цианотипията. В този конкретен случай тя ще изработва сини принтове на цветя с помощта на цианотипна емулсия, чрез излагане на слънце.

Акварел на  Кая Колишка

Кая Колишка, пък работи в сферата на илюстрацията, като залага изцяло на рисуването на ръка. За основи тя използва дървен материал, а картините й са акварелни. Стилът й може да се характеризира като наивистичен и сега тя ще направи едни невероятно красиви цветя. А пък моето направление е т.нар. манипулиран полароиден образ. Всъщност експериментирам с полароидни снимки, като отделям емулсията им и я позиционирам на хартия. Крайният резултат са нестандартни фотографски изображения.“

Ентусиазмът на Йохана, Яна и Кая е заразителен. Момичетата работят с цялата си душа и сърце. Затова, ако искате да се запознаете с младото българско изкуство, заповядайте на ъгъла на улица „Сердика“ и ул. „Триадица“ на 18 и 19 септември.

Цианотопия на Яна Тодорова

Снимки: личен архив

Още от категорията

В албанския Белш вече има алея на името на българската художничка с албански корени Лика Янко

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко , отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на..

публикувано на 22.10.21 в 14:47
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21