Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуалните артистки Кая, Йохана и Яна изграждат „Ботанически ъгъл“ в центъра на София

Снимка: личен архив

Botanic corner или „Ботанически ъгъл" – така се казва една цветна арт инсталация със специално послание. През почивните дни структурата ще изникне в сърцето на близо двумилионна София, за да ни накара да забавим крачка и да осмислим отношението ни към опазването на околната среда и връзката ни с природата. Проектът е на три млади визуални артистки, които не се страхуват да експериментират и да отправят предизвикателства.

Те са Йохана Траянова, Кая Колишка и Яна Тодорова. В своето „Ботаническо ъгълче“ момичетата искат да обединят различни направления в изкуството – илюстрация, цианотипия /фотографска техника от 19 в./ и манипулиран полароид, за да пресъздадат образа на ботаническия цвят. „Това са три различни гледни точки, чрез които изразяваме нашата загриженост към природата“ – казва Йохана Траянова. Арт инсталацията представлява един параван с две различни лица.

„На едното му лице ние ще изградим инсталация от истински цветя, която да покаже колко са крехки и колко бързо живеят и умират, казва Йохана. А от другата страна на паравана, ще пресъздадем техния увековечен образ, чрез трите артистични направления. Всяко от тях по свой начин изследва цветята. Акварелът може в невероятен детайл да ги обрисува, синият печат, пък ги пресъздава като рентген, а манипулираната фотография, предоставя на зрителя безгранична свобода на въображението за интерпретация. „Ботаническият ъгъл“ ще бъде монтиран в kvАRТal – стария артистичен квартал в центъра на прашния град, заобиколен от сгради и шумни улици. Посланието е да се обърнем към природата и да си припомним, че не само тя е крехка, но и ние самите зависим от нея и сме преходни и уязвими“.

Манипулиран полароиден образ на Йохана Траянова

Това не е първата артистична структура, чрез която Йохана споделя емоцията си към природата. Преди време младата визуална артистка инсталира бяла феерична сфера под купола на столичното Ларго с подобно послание. „Това което обедини нашия малък артистичен колектив в настоящия проект, е любовта към ботаниката.“ – казва Йохана и добавя:

„Яна Тодорова, като артист все още не е имала много изяви, но тя е страшно запалена по синия печат и процесите от 19 век. Става дума за цианотипията. В този конкретен случай тя ще изработва сини принтове на цветя с помощта на цианотипна емулсия, чрез излагане на слънце.

Акварел на  Кая Колишка

Кая Колишка, пък работи в сферата на илюстрацията, като залага изцяло на рисуването на ръка. За основи тя използва дървен материал, а картините й са акварелни. Стилът й може да се характеризира като наивистичен и сега тя ще направи едни невероятно красиви цветя. А пък моето направление е т.нар. манипулиран полароиден образ. Всъщност експериментирам с полароидни снимки, като отделям емулсията им и я позиционирам на хартия. Крайният резултат са нестандартни фотографски изображения.“

Ентусиазмът на Йохана, Яна и Кая е заразителен. Момичетата работят с цялата си душа и сърце. Затова, ако искате да се запознаете с младото българско изкуство, заповядайте на ъгъла на улица „Сердика“ и ул. „Триадица“ на 18 и 19 септември.

Цианотопия на Яна Тодорова

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37