Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева

Снимка: БГНЕС

Управителят на МВФ Кристалина Георгиева е извикана за обяснения от предишния си работодател Световната банка заради оказване на натиск в полза на Китай.

Според независим доклад на адвокатската кантора WilmerHale по поръчка на СБ, ръководителите на банката, сред които и българката, през 1918 г. са упражнили неправомерен натиск, за да повишат рейтинга на китайската икономика в класацията Doing Business. Така вместо на 85-о, Китай се е класирал на 78-о място.

Разследването посочва манипулации и по отношение на рейтинга на Саудитска Арабия през м.г. В същия доклад се твърди също, че в аферите ключова роля е изиграл и бившият финансов министър Симеон Дянков в ролята си на съветник. Кристалина Георгиева коментира, че не е съгласна с констатациите. Очаква се днес на заседание на МВФ тя да даде обяснение относно доклада на Световната банка.

Още от категорията

Ангел Димитров

Диалогът за историята между България и Северна Македония отново не даде резултат

Без резултати завърши 15-ото заседание на Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония. Това обяви съпредседателят й от българска страна Ангел Димитров. „Нашите колеги просто не могат да..

публикувано на 22.10.21 в 19:18
Румен Радев и Ангела Меркел

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България..

публикувано на 22.10.21 в 18:59

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните..

публикувано на 18.10.21 в 13:17