Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подкрепата за „Продължаваме промяната“ ще дойде от различни по идеология избиратели

Снимка: БГНЕС

Новата политическа формация около бившите министри на финансите и на икономиката във второто служебно правителство на Румен Радев заяви желанието си да бъде един от факторите в следващия състав на Народното събрание. Заявката им да продължат започнатата от тях през последните 4 месеца промяна, стана и име за партията на Асен Василев и Кирил Петков. При представянето ѝ пред журналисти, двамата бяха категорични, че тя не е и няма да бъде президентска партия, но изразиха своята подкрепа за втори мандат на Румен Радев, заради пълната свобода за работа, с която разполагали по време на мандата си като министри.


Какви ще са следващите стъпки на „Продължаваме промяната“ остана неизвестно, освен, че за да участват в изборите на 14 ноември, те ще се нуждаят от регистрация на съществуващ политически субект. Разговори в тази посока се водят с няколко партии, но на пресконференцията те не бяха назовани. Оттук започват въпросите, които се отнасят както до името на възможния мандатоносител, така и до разпознаваемостта му сред българските  избиратели.

Анализ на политолога от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев сочи, че електорална подкрепа за партията на двамата бивши министри, може да се появи от няколко места:

Димитър Ганев

Една трета от поддръжниците на Петков и Василев ще дойде от разочаровани симпатизанти на „Има такъв народ“ – казва Ганев. – Моментната снимка сочи, че по-голямата част от хората, които подкрепяха „Демократична България“ в последните два избора, остават нейни привърженици. По наши груби изчисления, може би около 50-60 000 гласа от бивши симпатизанти на ДБ, ще преминат към формацията „Продължаваме промяната“. Това не означава, че можем да очакваме този резултат за Петков и Василев на изборите, защото тяхната формация тепърва ще придобива по-ясен образ.“

Икономистът Евгений Кънев е скептичен за това доколко формацията „Продължаваме промяната“ би могла да постигне достатъчно висок резултат, за да бъде нещо повече от успешно преминала 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. По думите му, стремежът на новата партия е да се възползва от гласовете на център-ляво мислещите избиратели:

Евгений Кънев

„Това си личи далеч преди те да обявят своите намерения да участват в политиката – още от изявлението на г-н Василев, в което поиска актуализацията на бюджета да е с фокус върху пенсиите – пояснява Кънев. – На второ място бе посещението на двамата в ТЕЦ „Марица-Изток 2“, където подкрепиха запазването на мините. Затова си мисля, че те, като произход и начин на изява, може да си съвпадат донякъде с „Демократична България“, но същевременно да се целят в по-различен тип електорат. Смятам, че те правилно се насочват към тази ниша, защото тя е политически „неуплътнена“.

Ориентирането им към лявото политическо пространство е удачен ход и от гледна точка на това, че масов вот и голям изборен резултат, може да бъде постигнато с помощта на бедните хора, които често са именно с леви убеждения“ – посочи още Евгений Кънев.

Политологът Иван Начев пък смята, че новата формация има потенциал да привлече и много избиратели, които до последно не са сигурни в това кой заслужава тяхната подкрепа. От друга страна обаче:

Иван Начев

Хората, които ще гласуват за тях, са хора, които наистина искат някои неща да се оправят, а България да заприлича на европейска държава – убеден е Начев. – Вече 15 години сме член на ЕС, а всеки, който познава европейската интеграция знае, че на 10-тата година след присъединяването и най-бедните държави изглеждат и се развиват много по-добре, отколкото ние след 15 години.“

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, архив


Още от категорията

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните..

публикувано на 18.10.21 в 13:17

Южна Африка с интерес към българското кисело мляко

На среща в София министърът на външните работи Светлан Стоев и заместник-министърът на Департамента на международните отношения на Южна Африка Алвин Буетес потвърдиха желанието на двете страни да активизират отношенията си. Сред възможностите за..

публикувано на 15.10.21 в 15:27

Еврокомисарят Тимерманс обеща в София справедлив енергопреход

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев пред форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, в който участва и Франс Тимерманс,..

публикувано на 15.10.21 в 12:14