Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

81 години от възвръщането на Южна Добруджа

Посрещане на българската армия в Добрич - 25.09.1940 г.

На 25 септември град Добрич отбелязва своя празник. Той е свързан с датата на която през 1940 г. българската армия влиза в столицата на Южна Добруджа и градът е освободен от румънска власт.

След края на Балканските войни по силата на Букурещкия договор от 1913 г. Румъния окупира житницата на България. 27 години по-късно до връщане на Южна Добруджа по мирен път се стига след продължителни дипломатически преговори, завършили с подписването на 7 септември 1940 г. на Крайовския договор. Това е единственият междусъседски договор от времето на Втората световна война в Европа, който е бил подкрепен от всички воюващи страни и остава в сила и след 1945 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01