Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има разлив на химикал от заседналия при „Яйлата“ кораб

Корабът VERA SU превозва 3000 тона изкуствени торове от Украйна към Варна.
Снимка: Апелативна прокуратура Варна

Независим водолаз е взел проби за анализ от водата край заседналия до защитената територия „Яйлата“ товарен съд VERA SU. При огледа е установен теч на азотна тор от носа на кораба. Плаващ под панамски флаг VERA SU se заби на 20 септември в скалите край Камен бряг със скорост от 7 морски възли. Нулевата видимост от изтичащият химикал е попречила на водолаза Найден Недев да заснеме пробойните.  

Пред Мая Щърбанова кореспондент на БНР в Добрич Недев каза, че корабът вече се е наклонил и при влошаване на метеорологичната обстановка може да се обърне. Той призовава за да се избегне екокатастрофа химикалите от борда, да се разтворят с лодки. Но в „Морската администрация“ смятат, че подобна операция също крие риск от замърсяване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обявен е жълт код за гръмотевични бури

Днес над Западна България ще e предимно слънчево, а в Централна и Източна ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на повече места около и след обяд. Над Черноморието и в планините се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен..

публикувано на 27.06.21 в 12:05

Отново се очертават високи температури

Днес ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и за кратко ще се усили до умерен. Максималните температури ще са между 33° и 38°. Над Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива..

публикувано на 26.06.21 в 10:15

Положителни са под 1% от пробите за Covid-19

Новите случаи на Covid-19  в България за последното денонощие са 86, при направени 14 945 теста. Два от случаите са при медицински служители. Това е под 1% от взетите проби. В болнични заведения се лекуват 1565-ма души с Covid-19 , 196 от тях са на..

публикувано на 26.06.21 в 10:04