Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството на Петър Ралчев – българска частица в музикалния космос

Петър Ралчев
Снимка: Ани Петрова

Петър Ралчев е истинска знаменитост сред съвременните акордеонисти. Наред с високата изпълнителска класа, с присъщата си виртуозност, той създава и свой, новаторски стил, съобразен със спецификата на фолклорната традиция. С изкусните си импровизации и блестяща техника Петър Ралчев рисува звукови картини – отражение на музикантската му чувствителност.

Още с първите си сериозни изяви той бързо печели популярност и признание у нас и по света. Много млади акордеонисти следват инструменталните му посоки в различните жанрове: фолклор, уърлд мюзик, класика, джаз. Преди около месец Петър Ралчев навърши 60 години (роден е на 26 август 1961 г.). Музикантската си инвенция да прескача с лекота от стил в стил дължи на класическото си образование в Националното училище за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив, където още по време на обучението си през 1977 г. става носител на I награда на конкурс за млади таланти в Чирпан.

За Радио България именитият акордеонист разказа за началото на музикалния си път:

„Имаше малък акордеон вкъщи, подарък от близки на моите родители. Братовчед ми също свиреше, а и народна музика звучеше във всеки дом. След музикалната школа в Пазарджик, когато се явявах на различни конкурси, постъпих в Музикалното училище в Пловдив. Там срещнах цигуларя Георги Янев, с когото започнахме да свирим фолклорна музика, към която имахме еднакви интереси. Изградихме заедно свой репертоар и така нещата започнаха да се развиват.“

Бъдещото партньорство между двамата виртуози се предопределя и от създадения по тяхна идея оркестър „Орфей“. По пътя на професионалното си израстване Петър Ралчев музицира с известни наши солисти и оркестри: Иво Папазов – Ибряма, Теодосий Спасов, Ангел Димитров, Пейо Пеев, Стоян Янкулов – Стунджи, Йълдъз Ибрахимова и др. Желан партньор е и на чуждестранни изпълнители при многобройните си турнета и участия във фестивали в САЩ, Канада, Германия, Русия, Унгария, Франция и др.

„Изучаването на акордеон не се свързва само с един аспект, а има досег до различните жанрове, и така се обогатява музикалната култура – продължава известният музикант.­ – Контактите с различни музиканти са голямо удоволствие и предизвикателство, особено ако са от друг жанр и сме с различни виждания. Така се получават интересните проекти. Всяка среща с публиката, която цени тази музика, е вълнуваща. Много спомени имам, някои са доста забавни. Например, в началните години в Музикалното училище имахме концерт в Будапеща. Бях избран да участвам, заедно с други съученици, трябваше да се представя добре. Свирих „Перпетуум мобиле“ от Паганини. От вълнение забравих да си откопчая акордеона отдолу. Така го изсвирих, получих много аплодисменти и никой не разбра какво се е случило. Беше изпитание. Сега бих постъпил по друг начин – бих спрял и започнал отново, но тогава нямах толкова опит и увереност на сцената.“

Отскоро Петър концертира с инструменталното трио „Ралченица“, в което му партнират Атанас Уркузунов – китара и японската флейтистка Мие Огура. Казва, че с еднакво вдъхновение свири и пред чуждестранната, и пред българската публика.

„Иска ми се да изпълня още много нови неща – споделя виртуозът. –Радвам се, че това, което съм направил, е оценено от моите колеги, от музикантите, които изучават акордеона. Пожелавам на всички много успехи. В „музикалния космос“ ние имаме своето място с българската музика.“


Още от категорията

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15

Музика със съставите на БНР днес в китайско изложение онлайн

Българска вечер с музикалните състави на БНР ще се проведе тази вечер на Международното музикално изложение IMX, организирано от китайската музикална компания KANJIAN и с подкрепата на китайски правителствени организации. Тема на тазгодишното издание..

публикувано на 18.10.21 в 15:17