Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български електрически лекотоварен автомобил с амбиции да пробие на пазара в Германия

Снимка: Facebook/SinCarsBulgaria

Български електрически товарен автомобил? Това вече не е хипотеза, а действителност, при това сглобен от части, разработени и произведени у нас. Първият български лекотоварен електромобил беше представен официално в София.

Едно от нововъведенията е внедряването в каросерията на фотоволтаични панели, които позволяват при слънчево време, да се зарежда до 20% от капацитета на батерията. Само с помощта на соларното захранване, автомобилът може да измине до 50 километра дневно. Любопитен факт е, че превозното средство може да се управлява дори чрез мобилния ни телефон.


Този модел е изцяло съобразен с градските условия и е удобен за използване именно там, като ежедневно превозно средство. Колата е двуместна, максималният ѝ пробег с едно зареждане на батерията е 250 километра, като развива до 80 км./час. Иновативният лекотоварен автомобил бе показан миналата година на Женевския международен автосалон.

Моделът е разработен от компанията на българския предприемач Росен Даскалов. Създадена през 2012 година, доскоро тя беше позната с производството на спортни автомобили, но сега фокусира вниманието си към други прототипи, като електрическия лекотоварен автомобил, както електромобил за учебни цели, който може да се управлява от деца, автобуси и др.

Заради проблемите, породени от пандемията, а и ограниченията в производството на дизелови автомобили, които са най-сериозни в Германия, българският производител обмисля да премести сглобяването и дистрибуцията им именно там. По думите на Даскалов, в момента автомобилните гиганти освобождават много инженери и други експерти в областта на автомобилостроенето, от които българската компания би могла да се възползва. Плановете на предприемача са до 5 години производството на лекотоварния модел да достигне 20 000 броя годишно.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Facebook/SinCarsBulgaria

Още от категорията

Франс Тимерманс

Тимерманс: Първото плащане по Плана за възстановяване най-рано в началото на 2022 г.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс увери в интервю за БНР, че институцията ще работи усилено върху българския План за възстановяване и устойчивост, но не се ангажира дали първото авансово плащане може да стане преди..

публикувано на 16.10.21 в 09:48

Ръстът на цените изпреварва доходите – какви мерки са нужни и за какво да внимаваме?

Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с..

публикувано на 14.10.21 в 10:58

Винопроизводителите се радват на благодатна година с натежали бъчви в избите

Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще..

публикувано на 12.10.21 в 12:35