Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крос-поход разкрива прелестите на Русенското поломие

Снимка: obshtinaruse.bg

Крос-похoдът „Русенско Поломие 2021“ привлича любители на спорта и туризма в съботния ден /2 октомври/. 10-километровото трасе е с кръгов маршрут по поречието на реките Русенски Лом, Черни Лом и в малък участък на Бели Лом – врязани живописно във варовиковите скали в района на Природен парк „Русенски Лом“. Началото и финалът на прехода са до паркинга при главната църква „Света Богородица“ на Ивановски скални църкви, докъдето е осигурен автобусен транспорт, съобщават от Община Русе. Освен с бавно, с умерено или с ускорено ходене, маршрутът може да се премине с пробягване или с комбиниран ритъм на движение. Спортната проява е част от събитията през 2021 г., с които се отбелязва 800-тната годишнина от създаването на Ивановския скален манастир.

До скалните отвеси, където са „пръснати“ Ивановските църкви, част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, води и криволичеща пътека сред гъста лонгозна растителност по левия бряг на река Русенски Лом. Едно от най-големите природни богатства на района са гнездящите там 110 вида птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15