Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Петият печат“ – поетичната книга на политолога Ивайло Груев с премиера в СБЖ

Премиера на първата му стихосбирка, заедно с желанието да покаже малка част от родината на своята дъщеря, кара политолога Ивайло Груев да се завърне за известно време у нас от Канада, където живее вече над 30 години. Признава, че пандемията е причината да се замисли дали да не издаде свои стари стихове, които открива, докато разчиства кабинета си в университета в Отава.

„Попаднах на една доста прашна папка и когато се зачетох, открих, че в текстовете има известен потенциал. Всички бяха написани на машина, което наложи да ги препиша на компютър, така че да бъдат по-четивни“ – разказва в интервю за Радио България Груев. 

Що се отнася до заглавието, той признава, че иска да остави читателя сам да разбере защо е нарекъл своята стихосбирка именно „Петият печат“. Издава единствено, че има теологичен подтекст. Художественото й оформление пък е дело на много талантлив български художник, който живее във Венецуела.

„Името му е Бисер Найденов. С него се запознах преди повече от 30 години и оттогава датира и нашето приятелство. Аз оказах своя сериозна роля в решението му да емигрира от Канада във Венецуела в началото на 21 век“ – припомня си Ивайло Груев. 


Когато го посещава, политологът остава изумен от талантливите рисунки и живописните платна, които разглежда в ателието му. Затова не се колебае, а го моли да бъде илюстратор на книгата, която иска да издаде някой ден. 20 години след онзи техен разговор настъпва времето тя да се появи. Премиерата й ще се състои днес / 2.10/  в сградата на Съюза на българските журналисти в София. 

Очаквайте и втората част на интервюто с професор Ивайло Груев, в което засягаме теми, свързани с политическата ситуация у нас в навечерието на предсрочните парламентарни и редовни президентски избори. 


Снимки: Йоан Колев

Още от категорията

Проектът „Ето къде си“ ще представи България в света на съвременното изкуство във Венеция

Художникът Михаил Михайлов и неговият проект „Ето къде си“ ще представят България на най-престижния форум за съвременно изкуство на стария континент - Венецианското биенале. Това ще бъде десетото участие на страната в него (след 1910 , 1942 ,..

публикувано на 26.01.22 в 11:41

Интерактивна карта представя вкусни гозби на автентичен български диалект

Как българските диалекти се разкриват посредством гозбите на нашите прабаби или обратното можем да научим, ако „разлистим” „Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия” на Института по български език към БАН. Освен за..

публикувано на 21.01.22 в 11:09

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на днешната парламентарна комисия по..

публикувано на 19.01.22 в 19:39
Подкасти от БНР