Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативен комитет издига кандидатурата на Лозан Панов за президент

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Лозан Панов влиза в надпреварата за президент четири месеца преди края на седемгодишния си мандат като председател на Върховния касационен съд, научи БНР от свои източници. Инициатор за издигането на кандидатурата му е неправителствената организация "Правосъдие за всеки", която стоеше в основата на протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и вече две години настоява за оставката му.

Издигането на кандидатурата на Лозан Панов ще стане днес, когато инициативният комитет ще се събере в 17,00 ч. пред президентството. В него няма да присъстват ярки политически лица, а кандидатът за вицепрезидент вероятно ще бъде жена, която не е юрист. Кандидатирането на съдия №1 не налага той да напусне поста си по време на кампанията – достатъчно е да излезе в отпуск, смятат от "Правосъдие за всеки". След Румен Радев и Анастас Герджиков Лозан Панов става третият независим кандидат за президент. 

Още от категорията

Присъствието на хора без политически опит в парламента може да се отрази благотворно на системата

Новите народни представители официално започват работа днес, 3 декември. Сред 240-те депутати в състава на 47-ия парламент изпъкват много нови лица, които притежават малък или почти никакъв парламентарен стаж. Техните професионални биографии..

публикувано на 03.12.21 в 07:05

Първо заседание на новоизбрания парламент

На 3 декември започна работа 47-ото Народно събрание. Това е третият парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на 2021 г. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат д-р Силви Стефанов от партия „Има такъв народ“.  По..

публикувано на 03.12.21 в 06:05

Светлан Стоев: Нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, сред които и министърът на външните работи на България Светлан Стоев, обсъдиха възможностите за разрешаване на конфликти и прилагането на всеобхватната концепция за сигурността в трите измерения от..

публикувано на 02.12.21 в 12:16
Подкасти от БНР