Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма ще финансира училищата в ситуация на пандемия

Снимка: zaednovchas.bg

21% от учениците са присъствали сравнително рядко в онлайн часовете в училище, а 44% от учителите смятат, че нямат необходимите умения и ресурси за подкрепа на тези ученици. Това показват данните от анализа на Институт за изследвания в образованието за учебната 2020-2021 година. Истината е, че стряскащите данни и някои лоши практики в образователната система по време на пандемията са повод не само да се замислим, но и за промяна на подходите и методите в родното образование според нуждите на днешното време.

Новата програма „Учим заедно” ще финансира училищни проекти до 50 000 лева, които предлагат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на учениците. Тя се реализира за първи път у нас от фондация „Заедно в час” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и е достъпна за всички държавни и общински училища в страната.

Сред основните задачи пред родното образование са преодоляване на езикова бариера и адаптацията на учениците с различен майчин език, ниски академични резултати и ниска ангажираност в учебния процес.

Програмата насърчава кандидатстването в партньорство с други училища, неправителствени организации и/или университети от страната и чужбина. Партньорствата носят допълнително точки в оценката на проектите и надеждата, че заедно ще направим успешна крачка към по-светлото „утре“.

Срокът за подаване на проектни предложения е 30 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34