Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Камералия“ представя бутикова концертна поредица

Снимка: архив

Точно седмица след откриването на Piano Extravaganza, артистичният директор на фестивала отправя покана за друга интересна концертна поредица. Става дума за „Камералия“ – още един фестивал, създаден от известния ни пианист Людмил Ангелов, представящ класически камерни състави с подчертан интерес към съчетаване на различни музикални стилове.

Третото издание на „Камералия“ ще започне на 9.10 с концерт на дамския Ãtma Quartet в камерна зала „България“. Събитието се организира с подкрепата на Полския институт в София.

Ãtma Quartet
Младите изпълнителки свирят заедно от пет години, развиват активна концертна дейност, участват в различни проекти, издали са диск с произведения на полски композитори, завоювали са престижни отличия. Достатъчно е да споменем първа награда и още три специални награди от Международния конкурс за струнни квартети „Карол Шимановски“ през 2017 г., Förderpreis i Bärenreiter Urtext Preis от Международния конкурс за камерна музика „Franz Schubert und die Musik der Moderne” в Грац (2018) и др. Ãtma Quartet е участвал в Davos Festival – Швейцария, Quatuors à Bordeaux и Festival des Musiques d’Été du Château de Lourmarin във Франция, както и във фестивали в Холандия, Испания, Полша и др.

Както и миналата година, поради рестрикциите около Covid-19, концертите в програмата на „Камералия“ са по-малко. На 28 октомври, в „Арт Хол Оборище 5”, ще свирят джаз музикантите Марио Станчев – пиано и Кристоф Ленконтан – контрабас.

Марио Станчев и Кристоф Ленконтан
Те ще представят Stantchev Soul Songs – авторски проект на нашия сънародник, който от десетилетия живее във Франция.

В същата зала е и последният концерт от „Камералия“ – на кларинетиста Дарко Бърлек (Словения) и Людмил Ангелов, с произведения от Шуман и Брамс.

Людмил Ангелов и Дарко Бърлек
Събитието е на 30.10, организира се в партньорство с посолството на Република Словения и отбелязва 30-годишнината от независимостта на Словения.

Снимки: cameralia.com и архив

Още от категорията

Хор „Бодра смяна“ празнува 75-годишен юбилей

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност. Тази година се навършват 75 години от неговото основаване и това е повод Инициативен комитет от бивши хористи да организира фото изложба под наслов „Хор „Бодра смяна” –..

публикувано на 26.11.21 в 09:15
Musicology Live

"Musicology Live" ни среща с някои от най-добрите български музиканти

Musicology Live е новата пряка по пътя към българската поп, соул, рок, фънк, R&B музика. По нея ни повежда популярният DJ Мартен Роберто и уникалното допълнение към съботното му предаване Musicology по „Радио София“ на БНР. Обещанието е за бутикова..

публикувано на 23.11.21 в 11:15

Животът като чудо(вище) – в моноспектакъл на Диана Дафова

Познаваме Диана Дафова от нейните мащабни творчески проекти, които през годините певицата представи у нас, в Европа и САЩ. Както и от участията ѝ в различни хуманитарни и екологични начинания. Сега, на 23 ноември, в залата на Сити Марк Арт..

публикувано на 23.11.21 в 09:35