Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За размисъл преди Световния ден за психично здраве – 10 октомври

От паник атаки до постоянна тревожност и депресия или как реагираме на ковид ситуацията

Снимка: pixabay

Дали става дума за война, природно бедствие или епидемия е без значение. Нормално е всяка екстремна ситуация, която е извън нашия контрол, да породи усещане за безпомощност и уязвимост. А това понякога води до психологически травми.

Влошеното психично здраве се превръща в паралелна пандемия за Европа. То застрашава масовото психично здраве на континента и най-вече на младите хора, сочат данни на СЗО. Тези опасения се потвърждават и от служителите на Центъра за психосоциална подкрепа към БЧК със седалище в град Пловдив. От началото на ковид кризата работещите в него психолози са консултирали безплатно над 4000 българи с психологически проблеми, породени от пандемията. Най-вече това са жени и все по-често – млади хора:

„Има динамика на проблемите. Ако през 2020 г. се сблъсквахме с паниката, сега се сблъскваме с тревожност. Тя е породена от многото неизвестни, от дългия локдаун, загубата на работа или на близки хора. Така се увеличава процентът на българите с депресивни състояния – казва Таня Георгиева, директор на областната организация на БЧК. – 43% от хората, които се обръщат към нашия Център за психологическа подкрепа са жени и 33% са мъже. Освен това, профилът на нуждаещите се от консултация се променя. Все по-млади хора се обаждат. И вече ни търсят от цялата страна, не само от София, въпреки че линиите ни все още не са достатъчно известни.“

Страх от зараза, от болест и от смърт. Страх от самота, от безработица и бедност. Страх за живота на най-близките ти хора и безсилието да ги защитиш. И най-вече – загуба на контрол върху собствения ти живот. „Има българи, които са подчинили живота си изцяло в търсене на информация какво се случва в условия на пандемия. Това е живот в новините онлайн, който оказва негативно влияние върху психическото им здраве. Тези хора търсят начини да оцелеят, като се пренасят в една виртуална среда, а това е свързано с повишаване на тревожността и може да отключи депресивни състояния, водещи до паник атаки“ – казва Биляна Караджова, координатор на Контактния център в Пловдив. И още:

„Това, което се откроява е сред по-младите хора в активна възраст. Тези, които са потърсили услугите ни, са останали без работа, вече са минали в сектора на трайно безработните и изпадат в силна социална изолация. Тя се задълбочава и им пречи да намерят работа, кара ги да се затварят още повече в себе си. И така попадат в един порочен кръг. Това засичаме с колегите, като оформяща се тенденция.“

Според психолозите страхът, несигурността и изолацията се отразяват и на семейството. „Много хора се обръщат към нас заради психологически срив, свързан с раздяла с близък човек, без значение дали става дума за развод на женена двойки или за разпадане на свободна връзка“ – твърди Биляна Караджова. Според нея ковид кризата се е превърнала в катализатор на нестабилните и нехармонични семейни отношения.

А какво да кажем за домашното насилие в условия на Covid? Сигналите за такива престъпления са се увеличили над три пъти през първите 6 месеца на 2021 година, алармират от Софийската районна прокуратура. Глобалната пандемия с коронавирус води до непредвидими психически последици и само времето ще покаже дали българинът ще успее да ги преодолее – единодушни са психолозите.

В момента работят две зелени линии на БЧК-Пловдив, към които гражданите от цяла страна могат да се обръщат за безплатна психологическа помощ :

Контактен център на БЧК за психосоциална подкрепа: 0800 114 66

Кол център на мобилни социални екипи на БЧК -Пловдив: 0800 180 54


Снимки: pixabay, БЧК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01