Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да преосмисли модела, по който привлича чужди инвеститори

Снимка: архив

Проучване на Швейцарския институт за развитие на мениджмънта отрежда на България незавидното 53 място от 64 държави, по отношение на нейния просперитет. Това е спад с 5 позиции спрямо изминалите три години, когато страната ни се намираше на 48 място. Като слаби места, определили настоящата позиция, докладът отчита политическата нестабилност, ниското ниво на ваксинация на населението, ограничените ресурси и възможности за използване на електронното правителство, високите енергийни разходи за бизнеса и постоянния проблем с корупцията. Престижната класация изследва още конкурентоспособността на една държава, заедно с нейната финансова обезпеченост за инвестиции в науката и готовността ѝ да прилага и да се възползва от интелигентни технологии в ежедневието.

Каква следва да бъде реакцията на българските власти? Отговор на този въпрос потърси колегата Нина Цанева в интервю с бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Според него възможностите България да подобри своя имидж и да привлече отново интереса на чуждестранните инвеститори не са изчерпани:

Кирил Петков
„Като държава, ние трябва да кажем, че имаме уникална структура на икономиката. В нея процент и половина от българските фирми, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Полезно е да разберем как са го постигнали. Освен това трябва да се опитаме да премахнем част от административната тежест върху бизнеса. Като махнем корупцията, вярваме, че част от нея ще изчезне – убеден е Петков. – Трябва да привлечем и конкурентноспособни компании у нас, но това ще се случи след като обещаем, че няма да има корупционен риск за тях.“

Бившият министър на икономиката даде като пример за подобна инвестиция завода за електромобили, който предстои да заработи в Ловеч.

„Моделът, по който ги привлякохме у нас, може да стане системен. Така ще привличаме инвестиции, които се базират на техните клиенти и доставчици в България.“

На този етап обаче прогнозите за развитието на българската икономика са трудни, сочи последният тримесечен анализ на УниКредит Груп. Експертите на финансовата институция посочват като причина пpoвaла нa вaĸcинaциoннaтa ĸaмпaния в страната ни, липcaтa нa изпpaтeн и oдoбpeн oт Бpюĸceл Πлaн зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт и peзĸия cпaд в пyбличнитe инвecтиции. Очакванията са бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) нa Бългapия тaзи гoдинa да нapacнe c 4.1% вмecтo c 4.4%, a дoгoдинa – c 3.9% вмecтo c 4.1%. Удap пo pъcтa нa иĸoнoмиĸaтa щe нaнece и cвивaнeтo нa пyбличнитe инвecтиции, чиeтo нивo ĸъм мoмeнтa e нa нaй-ниcĸoтo нивo oт двe дeceтилeтия нacaм, пocoчвaт иĸoнoмиcтитe, цитирани от сайта economic.bg.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15