Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Испания отбелязва националния си празник и в София

Снимка: pixabay

На 12 октомври Испания чества своя национален празник. На тази дата през 1492 г. експедицията, водена от Христофор Колумб и финансирана от кралица Исабела Кастилска, открива Новия свят. Денят на испанската нация и култура - 12 октомври, се празнува и в много латиноамерикански страни.

У нас, по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, през целия месец октомври ведомството ще бъде домакин на придобилата популярност изложба „Дипломация през сърцата на два народа.110 години дипломатически отношения между България и Испания“. Организатори са Посолството на Испания и Държавна агенция „Архиви“. Изложбата беше посетена от заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова и от посланик Алехандро Поланко (на снимката).


Испанското посолство и Институт "Сервантес" участват и във фестивала "Cinelibri". В рамките на проявата, на 19 октомври, ще бъде представен испанският филм Sentimental.

През октомври е и честването на 60-ата годишнина от основаването на специалността и катедрата по испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Едно от мероприятията ще бъде посветено на стогодишнината от рождението на писателката Кармен Лафорет. В него ще вземат участие академици и експерти от Испания.

В края на месеца съвместно  със „Софийския форум за сигурност“ посолството на Испания организира и уебинар за потенциала на изкуствения интелект като трансформиращ елемент в обществото. В събитието ще участват испански и български експерти.

Още от категорията

България: Запазваме позицията за Северна Македония, Албания може да започне преговори за ЕС

Позицията на България относно започването на преговори за членство в ЕС на Северна Македония остава непроменена. Това са съобщили от Министерски съвет за БГНЕС. От Министерски съвет са уточнили, че „България ще се придържа към Декларацията на Народното..

публикувано на 08.12.21 в 17:34

Президентът изрази надежда третият цикъл от консултации за съставяне на правителство да бъде последен

След проведените консултации с представители на първите четири парламентарно представени групи - ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП, президентът Румен Радев посочи, че новото управление има нужда от силен социален вектор, тъй като обществото ни е силно разделено...

публикувано на 06.12.21 в 16:43

При президента започват консултации за бъдещото правителство

Президентът Румен Радев ще проведе на 6 и 7 декември консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Съгласно Конституцията Радев последователно ще приеме техните представители, за да обсъди връчването на мандат на първата политическа сила..

публикувано на 05.12.21 в 17:22
Подкасти от БНР