Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отбелязва националния си празник и в София

Снимка: pixabay

На 12 октомври Испания чества своя национален празник. На тази дата през 1492 г. експедицията, водена от Христофор Колумб и финансирана от кралица Исабела Кастилска, открива Новия свят. Денят на испанската нация и култура - 12 октомври, се празнува и в много латиноамерикански страни.

У нас, по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, през целия месец октомври ведомството ще бъде домакин на придобилата популярност изложба „Дипломация през сърцата на два народа.110 години дипломатически отношения между България и Испания“. Организатори са Посолството на Испания и Държавна агенция „Архиви“. Изложбата беше посетена от заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова и от посланик Алехандро Поланко (на снимката).


Испанското посолство и Институт "Сервантес" участват и във фестивала "Cinelibri". В рамките на проявата, на 19 октомври, ще бъде представен испанският филм Sentimental.

През октомври е и честването на 60-ата годишнина от основаването на специалността и катедрата по испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Едно от мероприятията ще бъде посветено на стогодишнината от рождението на писателката Кармен Лафорет. В него ще вземат участие академици и експерти от Испания.

В края на месеца съвместно  със „Софийския форум за сигурност“ посолството на Испания организира и уебинар за потенциала на изкуствения интелект като трансформиращ елемент в обществото. В събитието ще участват испански и български експерти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30