„Никой не е по-голям от хляба“ гласи стара българска поговорка, а тези дни разбрахме, че мъдростта се отнася в пълна сила и за повелителите на ледения континент – учените на Антарктида. На книжния пазар излезе уникалното двуезично издание „Антарктическа кухня“, на български и английски език. Автори са полярният изследовател и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I” и журналистът и фотограф Иглика Трифонова.
През призмата на кулинарната традиция, която води началото си отпреди повече от век, изданието представя любопитна информация за самия континент и живота на полярните учени там, за трудностите и опасностите, които те срещат. Над 60 рецепти от 29 полярни готвачи от цял свят, придружени от снимки в автентична обстановка, водят въображението на читателя към атмосферата на едно от най-дивите места на планетата.
Идеята за книгата осенява Иглика Трифонова преди повече от две години, по време на заседание на Европейския полярен борд, когато чула ръководителите на две полярни програми да си говорят какво готвят на своите бази.
Така установила, че самите те не знаят какво се случва в „дома“ на колегите им, и решила, че ще бъде много интересно да се направи едн