Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозицията „Български книги отдалече“ – за всеки, който има сърце за България

Снимка: БГНЕС

Изложба от близо 100 книги на български автори от 23 държави на шест континента бе открита в Националната библиотека. „Тя е за всеки, който има очи, сърце и душа за България“, каза Красимира Александрова, директор на библиотеката. Пред БНР тя поясни, че авторите са от различни поколения, някои дори родени зад граница. „Те представят своето възприятие за родината, за поколенията преди тях и идеята за предаване на традицията през поколенията“. Има много стойностни произведения, но акцентът в изложбата е поставен върху съвременните автори, сред които Светлозар Панов, Мария Стайкова и Станка Николова  от Австралия, Михаил Михайлов, почетен консул в Намибия, и много други. „Съдържанието на представените книги е различно, но това, което ги свързва е, че всеки един говори за любими места в родината, за паметта на собствения си род, за българщината по света. Всеки от тези автори носи България в сърцето си. И това аз свързвам със съвременното будителство“, подчерта Красимира Александрова.

Изложбата има и още един интересен акцент – на всеки кръгъл час ще бъде прожектиран филмът „Сърце като птица“ за аржентинския поет с български корени Марио Нестороф – дело на родолюбиви сънародници от Буенос Айрес.

Проектът е част от инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей“, която включва срещи с български творци и интелектуалци зад граница.

„Опазването на българския език зад граница е една от основните ни цели. Ще го постигнем само с целенасочена и последователна политика“, каза на откриването Йотова.

Изложбата може да бъде посетена в рамките на месец.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35