Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балканската пъстърва е застрашен вид, за който има целенасочена развъдна кампания

Снимка: архив

С 10 000 малки пъстърви бе зарибен 10-километров участък на река, приток на Искър, в тазгодишното издание на инициативата „Дай шанс на Балканката“.

Балканската пъстърва е сред най-застрашените от изчезване видове риба, затова една от световноизвестните търговски компании си е поставила за цел в дългосрочен план и със собствени средства да увеличи популацията на пъстървата в реките у нас.

За 8 години инициативата допринесе за зарибяването с 390 000 екземпляра, а заедно с това и за опазване на биоразнообразието в повече от 30 реки в страната. В зарибяването се включиха доброволци от сдружение „Балканка“, рибари и местни жители.

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в България и в много държави по света е динамична. През последните дни някои страни промениха режима на влизане на чужди граждани на тяхна територия. Ето актуална информация за пътуващите: Португалия..

публикувано на 27.11.21 в 02:20

Очаква ни повишаване на дневните температури

В събота облачността ще е по-често значителна. До обяд ще има превалявания само на места в югозападните райони. Ще духа предимно умерен югозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 1 и 4°. По-високи ще са градусите по Черноморието...

публикувано на 26.11.21 в 17:10

Наградиха прокурори за предотвратен наркотрафик

Прокурорите Дияна Иванова и Димитър Кайряков от Варненска окръжна прокуратура бяха наградени с грамоти от конкурса в памет на италианския им колега Джовани Фалконе. Отличията им връчи окръжният прокурор Красимир Конов. Под мотото "Страхливият..

публикувано на 26.11.21 в 12:58