Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сребърен пръстен-убиец е една от ценните находки на Мисионис

Проф. Николай Овчаров
Снимка: БГНЕС

Повече от 150 години е просъществувал късноантичният град Мисионис край Търговище, един от шестте големи археологически обекта в страната ни. Основание за твърдението на историците са множеството находки от различни периоди и с различна историческа и научна стойност, открити това лято. „Това е вторият град от късната античност /след Перперикон/, който ние откриваме, изграден в планински условия. Само допреди няколко години се смяташе, че не съществуват такива градове, но сега доказваме, че заради варварските нашествия, които удрят Римската империя, се измисля този труден за строеж вид град. Тази година видяхме резиденция на епископите от V-VI век, големи жилищни сгради, подобни на днешните блокове, улици под прав ъгъл и много находки от тази епоха“, обясни ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров пред БНР.

Находките от тази година са над 600 и удостоверяват, че градът е просъществувал от втората половина на 5 век до началото на 7 век. В периода XII-XIV век античният Мисионис се преименува в Косово и е един от 20-те големи градове на Второто българско царство.

Сред намерените предмети се откроява сребърен пръстен от XIV век с изящна украса от гранули, с куха касета, в която се слагала отрова и съзнателно направен отвор. Сравняват го с първия по рода си „пръстен-убиец“, открит от български археолози през 2013 г. в средновековния град Калиакра. Този обаче е от по-благороден метал – сребро и дава основание на учените да предположат, че е служел за разчистване на политически сметки.

Още от категорията

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Паметникът на Св. Климент Охридски пред сградата на Софийския университет

Софийският университет отбелязва патронния си празник

На 25 ноември Православната ни църква прославя големия български духовник и просветител св. Климент, архиепископ Охридски. Св. Климент е известен още като един от учениците на братята Кирил и Методий, и заедно с Наум, Ангеларий, Горазд и Сава,..

публикувано на 25.11.21 в 11:35

С Въведение Богородично отбелязваме Деня на православното семейство

На 21 ноември, в деня на Въведение Богородично, православните българи отбелязват и Деня на християнското семейство и учащата се младеж. По църковна традиция семействата посещават храма, за да почетат заедно влизането на..

публикувано на 21.11.21 в 04:50