Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално за пътуващите извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

С настъпването на есента ситуацията с разпространението на Covid-19 отново се изостри в България и в много държави по света. В тази връзка някои страни правят промени в режима на влизане на чужди граждани. Ето актуална информация за пътуващите:

Белгия въведе промени при попълването на задължителния за влизане в страната Формуляр за локализация на пътници /PLF/. Новото в него е, че пътниците трябва да нанесат кода на притежавания от тях сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или преболедуване. Това е възможно чрез добавяне на екранна снимка на QR кода или представяне на PDF версия на притежавания документ. От 18 октомври, PLF може да бъде попълван и с помощта на приложението CovidSafeBE.

Хартиената версия на формуляра вече няма да се приема, но вече ще бъде възможно попълването му до 180 дни преди пътуването. Досега това се случваше в срок от 48 часа преди него. Така ще бъдат облекчени пътниците, които не разполагат с интернет или срещат други трудности в навечерието на пътуването, които няма да им позволят да го попълнят навреме.

Израел въведе нови изисквания за пътуване до страната, валидни от 10 октомври:

– Пътуващите трябва да представят формуляр от Службата по население и миграция, разрешаващ им престой в Израел. Той може да бъде попълнен онлайн ТУК

– Следващият необходим документ е декларация за влизане в страната, която трябва да се изпрати 24 часа преди полета.

– Здравна застраховка за лечение от Covid-19, сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди полета, също са задължителни за пътуването ви.

– Бъдете готови и за още един PCR-тест, който ще трябва да направите при кацане на летището в Израел, последван от карантина в продължение на 2 седмици за неваксинираните и 1 седмица за ваксинираните пътници. Повече информация за условията за пътуването, може да получите ТУК

Тунис също променя условията за пътуване и престой на своя територия. От 16 октомври отпада изискването за отрицателен PCR-тест на напълно имунизираните пътници, които представят сертификат за това. Важно условие е последната доза от ваксината да е била поставена поне 14 дни по-рано. Ваксинираните ще бъдат освободени и от задължителната 7-дневна карантина. Задължително условие обаче остава попълването, разпечатването и подписването на здравен формуляр и декларация. Те подлежат на проверка преди излитане и се предават на здравните служби при кацане на летището в Тунис.

За неваксинираните остават в сила изискванията за 7-дневна карантина в определени от властите хотели, за сметка на пътниците и представяне на отрицателен PCR-тест, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането им.

От 24 октомври Англия въвежда нови правила, позволяващи на хората, които се връщат от чужбина да бъдат тествани с бързи, вместо с ПСР тестове за Covid-19, съобщи Би Би Си. Правилата предвиждат всеки с позитивен резултат от бърз тест да се самоизолира и да си направи безплатно ПСР изследване. Очакват се нови правила да наложат Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

С оглед динамичната ситуация с разпространението на Covid-19 и открития нов вариант „Омикрон“, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. Ако все пак това се налага, следва да имате предвид..

обновено на 04.12.21 в 11:29

Проф. Ива Христова: До месец Омикрон ще доминира у нас

Омикрон – новият вариант на коронавируса, в рамките на месец може да се превърне в доминиращ у нас, прогнозира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В страната ни все още няма регистриран случай на най-новия..

публикувано на 04.12.21 в 11:25

При влизане в САЩ – задължителен тест за COVID-19

От 6 декември 2021 г., всички граждани, независимо  от ваксинационния им статус, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 24 часа..

публикувано на 04.12.21 в 11:24
Подкасти от БНР