Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Св. Иван Рилски е празник на българо-унгарското приятелство

Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София
Снимка: Филип Данчев

За пета година 19 октомври се отбелязва като Ден на българо-унгарското приятелство. Двата народа винаги са поддържали добри отношения през годините, което е дало възможност и за активния културен обмен между страните ни, коментира пред БНР Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София. 

„Тази година ще покажем списанието, което се казва “Хемус“ и се издава в Будапеща. То е двуезично и в него пишат българи, които живеят в Унгария и унгарци, свързани с България. Илюстрациите също са най-вече от българи живеещи в Унгария“, разказа Мишкеди. 

Денят на Св. Иван Рилски е избран за честване на българо-унгарските връзки, защото през 1183 г. унгарският крал Бела III превзел Средец и пренесъл чудодейните мощи на светеца в своята столица Гран. През 1187 г. унгарците връщат мощите на българския небесен покровител в Средец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания на язовир "Огоста"

В язовир "Огоста" в Монтана днес от 09:00 до 12:00 часа се провежда Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания. Организатор на спортното мероприятие, финансирано от Агенцията за хора с увреждания, е спортен клуб "Феникс" към Съюза на слепите..

публикувано на 15.08.24 в 06:10

Времето остава горещо и без промяна до петък

В четвъртък  ще е слънчево, на много места и горещо. След обяд на запад ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в Рило-Родопската област ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 24°, в София 17°. Максималните..

публикувано на 14.08.24 в 19:05

Изнасяме най-много сирена и извара за Гърция, Великобритания и САЩ

В периода януари-април 2024 г. основният ни износ на сирена и извара е бил към Гърция (882 т, или спад от -48,6% спрямо същия период на 2023 г.), Обединеното кралство (871 т, или ръст от 22,1%) и САЩ (844 т, ръст от 22,1%). Това показва справка на..

публикувано на 14.08.24 в 16:53