Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намалява броят на подадените заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на електронно заявление за гласуване зад граница изтече в 24:00 часа българско време на 19 октомври. Най-много са подадените заявления от Турция /21 844/, Великобритания и Северна Ирландия /8810/ и Германия /6264/, следвани от САЩ /2864/, Испания /3202/ и Нидерландия /1616/, сочи справка в регистрите на Централната избирателна комисия.

Значително по-нисък е интересът за гласуване в чужбина – одобрените подадени заявления са 56 652. Това е по-малко спрямо предишните два избора за парламент, каза пред БНР блогърът Боян Юруков. По думите му, по-слабата активност се дължи на увереността на българите в чужбина, че секциите им вече са подсигурени и няма нужда от нови заявления.

„При първите избори заявленията бяха почти 86 000. Но намаленият брой заявления не означава по-ниска активност. Външно министерство и Централната избирателна комисия не правят кампания за изборите в чужбина. Тя се прави от доброволците, те също поемат и разходите за Секционните избирателни комисии в чужбина. Всичко това обезсърчава хората зад граница“, допълни Юруков. Цялото интервю чуйте ТУК


Още от категорията

Електронни помагала ще подпомагат обучението в българските училища зад граница

Висши училища в България разработиха електронни обучителни помагала по български език, история и география за учениците и учителите от българските училища в чужбина. Материалите бяха демонстрирани и обсъдени по време на Втория балкански форум под..

публикувано на 07.12.21 в 17:31

Българи от Хамбург на предпразнична онлайн среща

Българи от Хамбург организират онлайн среща, чрез която да създадат празнично настроение, посвещавайки няколко часа на българското слово, музика и традиции. Това е поредната проява на Клуба на българките и българските семейства в Хамбург, който..

публикувано на 03.12.21 в 16:37
Българските посланици на културата

Номинирайте своя посланик на българската култура по света до 4 декември

Оазисът на културата в родния радиоефир – програма „Христо Ботев“ на БНР, празнува своя 50-годишен юбилей през настоящата година. За да отбележат подобаващо половин век в ефира, колегите избраха да отличат 24-ма посланици на българската култура по света...

публикувано на 02.12.21 в 10:30
Подкасти от БНР