Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басарбовският скален манастир е сред най-красивите забележителности в долината на Русенски Лом

Снимка: архив

Скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски“ се намира в скалите край река Русенски Лом в землището на село Басарбово. В наши дни това е единственият действащ скален манастир у нас. Той е функционирал през вековете, заедно с близките скални манастири край село Иваново, накацали, подобно на него, по поречието на реката, оформила красива долина.

Басарбовската скална обител води началото си още от Второто българско царство/ XII-XIV в./, но за пръв път името й се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски.

В наши дни манастирът е притегателен център за туристи. Пътеката, по която се влиза в него, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан лично от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Още за миналото и настоящето на Басарбовския манастир ще научите от публикацията „Който има пещера, ще се спаси“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10