Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бачковският манастир показва реставрирани древни светини

Снимка: bulgarianhistory.org

До края на годината Бачковският манастир ще зарадва посетителите си с невиждани до момента икони и богослужебни предмети от миналото. Те ще бъдат подредени в ремонтирано ново помещение към музейната част на Светата обител, което ще бъде открито на голям църковен празник.

По думите на игумена на манастира епископ Сионий, иконите са древни светини от XVв. В допълнената експозиция ще бъде представен и древен мраморен иконостас от старинния храм от XIX век. В новата експозиция е и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин, старинен трон от централния храм от древността, няколко много стари икони и две певници, изработени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма. В музея, създаден през 30-те години на миналия век, са показани и кръстове, изработени от изключително фина дърворезба, характерна за монашеското изкуство, възникнало в Атон през VI- VII век. Част от тях са поставени в метални обкови, заплатени от поклонници, като вид жертва и знак на посвещение на вярата. Сред най-ценните църковни предмети е сребърна дарохранителница с позлата и с много полускъпоценни камъни, която съхранява т.нар. сухо причастие за спешни случаи. Получила е името "Венецианска", защото наподобява базиликата Сан Марко във Венеция. В Националния исторически музей в София се съхранява още една като нея, както и в манастира Света Екатерина в Египет. В музея на Бачковския манастир има и богослужебна утвар и потири, един от които датира от 1599 година, изработен в Асеновград.

Редактор: Дарина Григорова

Още от категорията

Руски емигранти-белогвардейци в Разград, 1922 г.

Бялата емиграция във фокуса на Дните на руската диаспора в България

Много и различни са вълните на руската емиграция в България – всяка предопределена от особеностите на своето време. Първите по-големи групи руски емигранти намират убежище у нас още през XVIII век, бягайки от църковната реформа в Русия. Това са така..

публикувано на 03.12.21 в 17:41

Приказната горска къщичка на софийската спирка „Вишнева” ще разказва истории от миналото

Къщичка, пазена от достолепни стражи в лозенската гора, изниква пред очите, щом трамваят със сетни сили приплъзне колела по релсите. „ Добре дошли на спирка „Вишнева!”, сякаш приканва глас, нашепвайки истории за влюбени... Едва ли има..

публикувано на 30.11.21 в 12:28

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Подкасти от БНР