Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бачковският манастир показва реставрирани древни светини

Снимка: bulgarianhistory.org

До края на годината Бачковският манастир ще зарадва посетителите си с невиждани до момента икони и богослужебни предмети от миналото. Те ще бъдат подредени в ремонтирано ново помещение към музейната част на Светата обител, което ще бъде открито на голям църковен празник.

По думите на игумена на манастира епископ Сионий, иконите са древни светини от XVв. В допълнената експозиция ще бъде представен и древен мраморен иконостас от старинния храм от XIX век. В новата експозиция е и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин, старинен трон от централния храм от древността, няколко много стари икони и две певници, изработени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма. В музея, създаден през 30-те години на миналия век, са показани и кръстове, изработени от изключително фина дърворезба, характерна за монашеското изкуство, възникнало в Атон през VI- VII век. Част от тях са поставени в метални обкови, заплатени от поклонници, като вид жертва и знак на посвещение на вярата. Сред най-ценните църковни предмети е сребърна дарохранителница с позлата и с много полускъпоценни камъни, която съхранява т.нар. сухо причастие за спешни случаи. Получила е името "Венецианска", защото наподобява базиликата Сан Марко във Венеция. В Националния исторически музей в София се съхранява още една като нея, както и в манастира Света Екатерина в Египет. В музея на Бачковския манастир има и богослужебна утвар и потири, един от които датира от 1599 година, изработен в Асеновград.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58