Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старозагорска област се превръща в предпочитано място за туризъм

Форумът на античния римски град Августа Траяна
Снимка: БНР

В края на лятото броят на нощувките в местата за краткосрочно настаняване в Старозагорска област е нараснал с близо 30 на сто, в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните са на Териториалното статистическо бюро – Югоизток, според които през август 2021 г., в област Стара Загора са работели 62 места за настаняване с над 10 легла (хотели, мотели, хижи и др.). Най-много нощувки са регистрирани в местата за настаняване с 3 звезди - 21 819, или 52.0% от всички осъществени нощувки, уточняват от Териториално статистическо бюро- Югоизток.

Областният център Стара Загора, известен като град на липите и правите улици, има много какво да покаже на гостите си. Сред най-посещаваните забележителности са Форумът на античния римски град Августа Траяна, чието същинско изграждане е по времето на император Марк Аврелий (161-180г), паркът „Бадечка“, в който расте 500-годишен чинар, Музеят на религиите, разположен в единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война - Ески джамия и мн. други.

Редактор: Дарина Григорова


Още от категорията

Средногорското село Свежен нашепва спомени и легенди

Свежен е магия, която те грабва още щом спреш на селския   площад и пред теб се разгърне следната картинка: тесни стръмни улички, виещи се нагоре по чукарите с накацали по тях къщурки, увенчани от килнати керемидени покриви, а на преден план - силуетът..

публикувано на 23.11.21 в 10:05

Откриват ски сезона в Банско на 18 декември

В ски-курорта Банско в планината Пирин на 18 декември официално ще бъде открит зимният сезон 2021/2022 г. Оттам напомнят на своите гости, че и тази година ски центърът ще работи при строги мерки за сигурност във връзка с пандемичната обстановка...

публикувано на 20.11.21 в 06:45

Несигурност, ръст на цените и недостиг на персонал – Банско в навечерието на новия ски сезон

„Несигурност - за нашето утре, за сметките на тока, за това дали ще успеем да наемем персонал, какви ще са поредните мерки на властта срещу разпространението на вируса“ – така Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско,..

публикувано на 11.11.21 в 09:05