Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорска област се превръща в предпочитано място за туризъм

Форумът на античния римски град Августа Траяна
Снимка: БНР

В края на лятото броят на нощувките в местата за краткосрочно настаняване в Старозагорска област е нараснал с близо 30 на сто, в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните са на Териториалното статистическо бюро – Югоизток, според които през август 2021 г., в област Стара Загора са работели 62 места за настаняване с над 10 легла (хотели, мотели, хижи и др.). Най-много нощувки са регистрирани в местата за настаняване с 3 звезди - 21 819, или 52.0% от всички осъществени нощувки, уточняват от Териториално статистическо бюро- Югоизток.

Областният център Стара Загора, известен като град на липите и правите улици, има много какво да покаже на гостите си. Сред най-посещаваните забележителности са Форумът на античния римски град Августа Траяна, чието същинско изграждане е по времето на император Марк Аврелий (161-180г), паркът „Бадечка“, в който расте 500-годишен чинар, Музеят на религиите, разположен в единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война - Ески джамия и мн. други.

Редактор: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31